Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 jan 2018

Apple’s Tim Cook waarschuwt voor sociale media en iPhones

Na Facebook’s Mark Zuckerberg waarschuwt Apple CEO Tim Cook nu ook voor de gevaren van sociale media en technologie. Ja, ook iPhones. Dat deed hij afgelopen vrijdag in Engeland.

Apple’s Tim Cook waarschuwt

Cook is zich vooral bewust van de invloed die sociale media op kinderen kan hebben: “Ik heb geen kinderen, maar ik heb wel een neefje die ik op bepaalde manieren beperk. Er zijn een aantal dingen die ik niet toesta; ik wil ze niet op een sociaal netwerk hebben.”

Daarna ging hij tijdens zijn praatje verder over technologie in het algemeen. Cook bracht een interessant punt op: “Ik geloof niet in het overmatig gebruiken van technologie. Ik ben niet een persoon die vindt dat we succesvol zijn als je het product de hele tijd gebruikt. Daar geloof ik totaal niet in.”

Tim Cook Mark Rutte
Tim Cook met Mark Rutte

Volgens de Apple CEO is het dus niet zijn doel dat jij de hele dag op je iPhone zit. Daarmee geeft de invloedrijke leider van het bedrijf een signaal af dat bekend voor komt. De focus ligt op nut en zingeving, niet op eindeloos, leeg gebruik.

Voormalig Facebookers zijn bang voor het monster

Dat is de zelfde basis waarop Mark Zuckerberg zijn beslissing om jouw tijdlijn drastisch om te gooien baseert. Hier kun je daar meer over lezen.

Diepgaande, echt waardevolle content bereikt ons niet meer.

Voormalig Facebook President Sean Parker bekende vorig jaar al zijn zorgen: “Ik heb Mark Zuckerberg geholpen om een monster te creëren. Alleen God weet wat het met de hersenen van onze kinderen doet.”

Ook Chamath Palihapitita bekleedde voorheen een hoge functie bij het sociale netwerk. Zij vertelde tijdens een toespraak op een universiteit dat het sociale netwerk wellicht de manier waarop onze samenleving functioneert vernietigt. Hoe? Met dopamine-boosts en feedback loops, allemaal op de korte termijn.

Facebook CEO Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg

Verantwoordelijkheid voor de lange termijn

Diepgaande, echt waardevolle content bereikt ons niet meer. Sure, een grappig en kort filmpje maakt je even blij, maar is dat echt wat je op de lange termijn elke dag wilt consumeren? Zelfs Facebook zelf is duidelijk over de gevolgen.

Ook Apple voegt zich nu dus in dat rijtje. Aan de andere kant is Apple juist al jaren zeer open over zijn rol in de samenleving, zijn verantwoordelijkheid. Facebook liep daar haast voor weg, tot nu.

Nu techbedrijven meer invloed hebben dan overheden, is het bouwen van een verslavend product niet meer genoeg. Wat voor effect heeft je product op de samenleving? Dat is de vraag die gaat veranderen hoe de technologie en sociale netwerken die jij gebruikt, eruit gaan zien.

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Apple’s Tim Cook waarschuwt voor sociale media en iPhones
Sluiten