Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 mei 2019

Informatie gelekt: gaat Apple Touch ID terugbrengen?

Door Face ID, gezichtsherkenning dus, hebben we afscheid moeten nemen van Touch ID. Oftewel, vingerafdrukscanners op iPhones. De iPhone XS heeft niet eens ruimte voor een fysieke vingerafdrukscanner onder het scherm. Daarvoor zijn de schermranden te dun.

Apple brengt Touch ID terug?

Dat heeft de concurrentie er echter niet van weerhouden om alsnog vingerafdrukscanners te implementeren. De Galaxy S10, OnePlus 7 Pro en Huawei P30 Pro hebben allemaal vingerafdrukscanners, maar dan in het scherm. Optisch of ultrasonisch.

Het lijkt er nu sterk op dat Apple ook die kant op gaat. Touch ID komt terug! Althans, dat lijkt te blijken uit patenten die Apple heeft aangevraagd. Het gaat om vier patenten die beschrijven hoe Touch ID in het scherm van de iPhone verwerkt kan worden.

Verder dan de concurrentie

Daarvoor wil Apple een reeks pinhole-camera’s onder zijn scherm plaatsen. Die maken vervolgens een 3D-scan van je vingers. Daarbij wil Apple blijkbaar verder gaan dan de concurrentie: je kunt volgens deze patenten je vinger overal op het scherm neerleggen. Bij de smartphones van dit moment gaat het enkel om één specifieke plek.

Apple iPhones Touch ID

Apple heeft zelfs een foto van een werkend prototype toegevoegd, wat erop wijst dat het meer is dan een loos patent. Of de techgigant deze technologie binnenkort al op grote schaal kan produceren, is echter nog maar de vraag. Concurrenten als Samsung hebben ook patenten voor dit soort ‘revolutionaire’ oplossingen, maar brengen het ook nog niet uit.

Apple iPhones Touch ID

Dubbele biometrie

Door je vingerafdruk in 3D te modelleren is deze techniek een stuk veiliger dan de huidige oplossingen die op de markt zijn. Daarnaast blijkt dat Apple Touch ID niet als vervanger van Face ID ziet, maar als een aanvulling. Die dubbele biometrie kan een belangrijke rol spelen in Apple’s plannen om je iPhone zelfs compleet je paspoort te laten vervangen.

Voorlopig zijn het nog maar patenten, dus de kans is klein dat deze technologie al in de iPhones van dit jaar zullen zitten. 2020 lijkt waarschijnlijker. Samen met 5G?

🌝Check dit ook: Apple Park officieel geopend: kleurrijke verrassing

Patently Apple

Reageer op artikel:
Informatie gelekt: gaat Apple Touch ID terugbrengen?
Sluiten