Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Pop-Culture 5 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Apple TV+ bestaat 6 maanden: dit heeft het ons (niet) gebracht

Zes maanden geleden werd het groots aangekondigd: Apple TV+. De streamingsdienst van Apple moest de concurrentie aangaan met Netflix en Amazon Prime. De grote vraag is : is het al gelukt?

Apple TV+ heeft een bijzonder verdienmodel: iedereen die een nieuwe Macbook, iPhone of iPad aanschaft krijgt een jaar gratis toegang tot de streamingsdienst. Mensen die geen nieuw Apple-device willen kopen kunnen het 7 dagen gratis proberen waarna er overgegaan kan worden op een abonnement. De kosten zijn daarvoor 4,99 euro per maand. Met die prijs zit het tussen Amazon Prime (2,99 euro), Disney+ (6,99 euro) en Netflix (vanaf 7,99 euro) in.

Apple TV+

Voor die prijs krijg je echter veel minder dan de concurrent. Waarbij Netflix en Amazon ook films hebben van andere producenten, doet Apple het alleen met eigen content. Films en series van anderen zijn wel beschikbaar via de Apple TV-channels, maar hiervoor moet worden bijbetaald. Zo is er het channel Starzplay wat 4,99 euro per maand extra kost. En hoewel het claimt dat het hitfilms en -series aanbiedt die op dezelfde dag in première gaan als in de Verenigde Staten valt het aanbod toch erg tegen in vergelijking met de concurrenten.

For All Mankind Apple TV+
For All Mankind is een van de eigen producties van Apple TV+. (Afbeelding: Apple)

Originals

Een van de belangrijkste graadmeters voor een streamingsdienst zijn de films en series die het zelf heeft laten maken en zich daarmee dus onderscheidt van de rest. Waar Netflix de ene na de andere hit scoort, is het rond Apple TV+ redelijk stil. Niemand praat er echt over zoals bijvoorbeeld bij een Tiger King of The Mandalorian wel het geval is. Series als Dickinson, Home, See, For All Mankind en Mythic Quest: Raven’s Banquet zitten goed in elkaar, maar hebben nog niet de aandacht van het grote publiek.

Het aantal originals loopt al helemaal achter op Netflix en Amazon Prime. Natuurlijk is die vergelijking niet helemaal eerlijk, aangezien de dienst pas een half jaar bestaat. Netflix had in zijn eerste maanden als streamingsdienst helemaal geen grote titel. Eigenlijk kun je dus zeggen dat Apple het een awardwinnende show het zelfs beter doet. The Morning Show twee Screen Actors Guild Awards en werd genomineerd voor een Golden Globe.

Mythic Quest Apple TV+
Mythic Quest kreeg goede reviews. (Afbeelding: Apple)

Toekomst

Na een half jaar Apple TV is het vooral kijken naar de toekomst. Hoewel Apple door middel van grote namen zoals Oprah Winfrey en Jennifer Anniston het grote publiek voor zich probeert te winnen op de korte termijn, is het vooral interessant wat het bedrijf op de lange termijn met zijn dienst wil. Geld is er bij Apple zat, dus dat is het probleem niet.

Er lijkt wel een aantal interessante producties aan te komen. Vooral Masters of the Air kan een interessante titel worden waar mensen wel over gaan praten. De miniserie over de Eight Air Force in de Tweede Wereldoorlog wordt gemaakt door Tom Hanks en Steven Spielberg. Eerder scoorden de twee al hits met de oorlogseries Band of Brothers en The Pacific. Ook heeft Apple met de grote filmdistributeur A24 om samen films te ontwikkelen. Het is echter wachten totdat Apple echt een grote stap doet en een bekende filmstudio gaat opkopen in de toekomst.

Aantal abonnees

Volgens Tim Cook is Apple TV+ nu al een succes, maar toch doet het bedrijf geen uitspraak over het aantal abonnees. Ampere Analyses schatte dat de streamingsdienst zo’n 34 miljoen abonnees had, waarvan waarschijnlijk het grootste deel gratis is vanwege de aankoop van een Apple product. Hiermee legt Apple het af tegen Disney dat inmiddels op de 50 miljoen zit en ongeveer rond dezelfde tijd begon. Beiden liggen fors achter Netflix dat op 155 miljoen zit.

Conclusie

De grote vraag is of Apple TV+ het echt waard is om je op te abonneren. Als je het gratis een jaar kunt krijgen, is het antwoord: natuurlijk. De series zijn goed en het kost je niets extra. Als je ervoor gaat betalen, valt het echter tegen in vergelijking met de concurrentie. Het kwantitatieve aanbod is te weinig. Als je een abonnement op Starzplay erbij neemt, is het totaalbedrag hoger dan Netflix, maar ook dan is het nog steeds veel minder content.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple TV+ bestaat 6 maanden: dit heeft het ons (niet) gebracht
Sluiten