Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple 19 feb 2017

Apple maakt grote fouten met de Apple TV, tot de ergernis van medewerkers

Apple, wat ben je toch aan het doen met de Apple TV? Een kijkje achter de schermen geeft gelukkig meer duidelijkheid. Come on Apple!

Waar blijft de innovativiteit van Apple?

Apple was en is een zeer innovatief bedrijf, maar op bepaalde vlakken is de innovativiteit en finesse van wijlen Steve Jobs zeer ver te zoeken. Neem bijvoorbeeld de Apple TV.

Het lijkt erop dat Apple er maar niet uit komt wat het nou eigenlijk met de Apple TV wil. Het kastje is te duur, de software lijkt onaf en het ontwerp kan zich ook niet met de iPhone en de MacBook meten.

Het hebbedingetje weet zich gewoon niet van de concurrentie te onderscheiden. In bijna elk geval kun beter de veel goedkopere Chromecast kopen, het dongletje van Google.

Wat is er achter de schermen bij Apple aan de hand? Een zeer interessant artikel van Bloomberg’s Mark Gurman geeft ons een kijkje in de keuken.

Hij sprak werknemers die binnen Apple aan de Apple TV hebben gewerkt. Het is meteen duidelijk dat Apple ooit grootse plannen voor het zwarte kastje had, maar dat de Apple TV langzaam naar de achtergrond verdween.

Augmented Reality

Ambitieuze plannen werden geschrapt en de visie voor het product werd bijgesteld, tot er een standaard tv-kastje overbleef. “Ik kwam er werken voor een revolutie, maar wat we kregen was evolutie,” aldus een medewerker van de techgigant.

Inderdaad, evolutie. Kleine stapjes, de rest van de markt halfslachtig achterna, in plaats van een revolutionaire koploper.

De Apple TV als de ultieme gaming console

Wat opvalt, is dat Apple heeft overwogen om een gamecontroller bij het kastje te leveren. Daarmee zou de €150 kostende gadget opeens een zeer goedkope gameconsole kunnen zijn, voor het hele gezin.

Ik bedoel, waar Nintendo enorme moeite heeft om meer dan twee games uit te brengen voor de Nintendo Switch, heeft Apple een hele App Store vol!

“Vanaf het begin was het de bedoeling dat de Apple TV de lompe doosjes van providers zou vervangen, dat je als gebruiker dus live televisie zou kunnen kijken. Dat is nooit gebeurd. Het team heeft overwogen om een controller met het huidige model te bundelen, om te kunnen concurreren met de Xbox en de Playstation. Ook dat is niet gebeurd.”

Apple blijft dus een beetje in het midden zweven, zonder echt keihard op een bepaald vlak te concurreren met de concurrentie. Dat maakt de Apple TV inwisselbaar, een woord dat je tot een paar jaar terug niet met Apple zou associëren.

Opeens is de innovatieve Apple een volger die het veilig speelt, te veilig.

En dat komt vooral doordat Apple veel geld wil blijven verdienen, een eis die er wellicht juist voor zorgt dat het bedrijf juist niet veel geld verdient met de Apple TV.

Apple is verslaafd aan dikke winstmarges

Check: “Tot een bepaalde extent wordt de Apple TV geboeid, belemmerd door de verslaving aan dikke winstmarges van zijn ouders. Apple is compleet allergisch voor het verliezen van geld met het verkopen van een product, zelfs als ze zeker weten dat ze dat geld makkelijk terug zullen verdienen met het verkopen van content. Daardoor kregen we de gamecontroller er dus niet doorheen.”

Opeens is de innovatieve Apple een volger die het veilig speelt, te veilig. Daardoor lukt het maar half. Neem bijvoorbeeld de ambitie om het op te nemen tegen de Playstation.

De meest recente versie van de Apple TV ondersteunt door Apple goedgekeurde Bluetooth controllers. Je kunt er dus op gamen! Helaas is het aanbod schaars, en kosten de goedgekeurde controllers bijna allemaal de helft van de Apple TV. Apple verkoopt zelf geen officiële zelfgemaakte controller.

Game-ontwikkelaars deden aanvankelijk hun best om de nieuwe mogelijkheden te ondersteunen en te implementeren. Door de halfslachtige push van Apple hield dat echter al snel op. Waarom zou je er als ontwikkelaar dan nog geld in steken?

Apple is dus verslaafd aan dikke winstmarges, maar neemt niet de stap om die winstmarges ook daadwerkelijk binnen te hengelen.

Het is dan ook ironisch dat Apple geregeld de volgende slogan rondslingert: “The Future of TV is apps.” Apps zijn dus de toekomst van tv volgens Apple.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de opbrengst van apps op de iPhone en iPad in in 2015 voortkwam uit games. De afgelopen jaren is dat percentage zelfs voorzichtig richting de 82% gestegen.

Apple is dus verslaafd aan dikke winstmarges, maar neemt niet de stap om die winstmarges ook daadwerkelijk binnen te hengelen.

En dat zorgt voor frustratie binnen Apple. De ontwikkelaars van apps kunnen het niet zelf, Apple moet ze een reden geven om hun kostbare geld en tijd in apps voor de Apple TV te steken.

Naar verluidt wil Apple uiteindelijk toch niet vergeleken worden met de Playstation en de Xbox. De Apple TV is voor Netflix, voor het streamen van films en series.

En daarmee geeft ome Apple dus eigenlijk zelf aan dat je net zo goed een Chromecast of een ander kastje kunt kopen, opties die drie keer zo goedkoop zijn.

Is het dan te laat?

Apple had de gaming-industrie kunnen opschudden, disrupten, op dezelfde manier als het de mobiele gaming-industrie heeft overgenomen.

Door een goedkoper alternatief aan te bieden, en een App Store waar bedrijven als Sony en Microsoft zich niet mee kunnen meten.

Is het te laat? Nee, zeker niet.

Apple wijst zelf tegenover investeerders op hoe de enorme winst die met apps gemaakt wordt gebruikt kan worden om lagere marges in andere gebieden te compenseren.

Als een product dat nodig heeft, dan is de Apple TV het wel. Maar ja, zoals we al zeiden, Apple is verslaafd aan dikke winstmarges. Premium hardware, met een hoge premium prijs.

Maar is het dan niet tijd om toch die stap te nemen? De al niet indrukwekkende verkoopcijfers van de Apple TV lopen elk jaar terug. Een gameshow als Planet of the Apps gaat daar geen verandering in brengen.

Is het te laat? Nee, zeker niet. Maar Apple zit wel gevangen in zijn eigen strategie, een strategie die de flexibiliteit die je in deze industrie nodig hebt om zeep heeft geholpen.

Ben je wel op zoek naar een manier om Netflix op je tv te kijken? Check dan onze review van de Chromecast 2, wat ons betreft een echte Apple TV-killer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Reageer op artikel:
Apple maakt grote fouten met de Apple TV, tot de ergernis van medewerkers
Sluiten