Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 26/03/2019

Apple’s plannen voor overname Netflix en Disney opgedoken

Na meer dan een jaar aan geruchten onthulde Apple gisteravond eindelijk zijn ‘Netflix-killer’, Apple TV+. Zakenkrant The Wall Street Journal kwam vlak voor die onthulling met interessante anekdotes.

Apple TV+

Zij spraken betrouwbare bronnen binnen de industrie, met als resultaat een intrigerend artikel over Apple‘s initiële plannen. De techgigant wilde namelijk aanvankelijk niemand minder dan Netflix of Disney kopen om snel de markt te veroveren.

Geen gekke move, gezien Apple eerder al exact hetzelfde deed met Apple Music. In 2014 kocht Aple Beats Electronics, van Jimmy Lovine en Dr. Dre. Beats Music werd snel omgedoopt tot Apple Music. Daardoor kon de techgigant veel sneller de markt betreden en zichzelf een hoop werk besparen. Dat is het grote voordeel van zo’n enorme oorlogskas.

Apple TV+

Plannen voor overname Netflix en Disney

Aanvankelijk was Apple dus hetzelfde van plan voor Apple TV+, al is een overname van een gigant als Disney wel van een compleet andere orde dan Beats Electronics. Netflix is ook een enorm bedrijf, maar komt qua scope al meer in de buurt.

Uiteindelijk is er echter nooit een deal uit voortgekomen. Waarom? Op die vraag geven de bronnen van The Wall Street Journal helaas geen antwoord. Apple doet het nu op eigen kracht, zoals je in dit artikel uitgebreid kunt lezen. Tevens pakt de techgigant het breder aan dan bijvoorbeeld Netflix. De app van Apple wordt namelijk een soort hub, waar je ook abonnementen op andere diensten kunt afsluiten. Vervolgens wordt alle inhoud samengebracht in één app. Zo kan Apple profiteren van alle abonnementen die gebruikers binnen zijn app afsluit.

Masterplan Tim Cook

De zakenkrant wijst ook op een masterplan waar Apple CEO Tim Cook naar verluidt al jaren aan sleutelt. De CEO wil van Apple een services-bedrijf maken, diensten dus. Op dit moment wordt het leeuwendeel van de omzet nog steeds binnengehaald met hardware, vooral iPhones. De verkoop daarvan loopt echter vrij drastisch terug en de markt raakt steeds verder verzadigd. Apple houdt aandeelhouders rustig door al een tijdje te roepen dat services de next big thing zijn. Apple Music was de eerste stap. Kan Apple TV+ echt het verschil gaan maken?

?Check dit ook: Samsung heeft last van belabberde verkoopcijfers iPhones

WSJ

Reageer op artikel:
Apple’s plannen voor overname Netflix en Disney opgedoken
Sluiten