Mark Hofman
Mark Hofman Apps 10 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple TV+ kan verdwijnen in Europa dankzij nieuwe EU-wetgeving

Apple TV+begint langzaam maar zeker op stoom te komen en op onze website lijkt het erop dat ook steeds meer mensen voorzichtig kunnen genieten van de dienst. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat het feestje binnenkort over is.

Er wordt op dit moment hard gestreden voor een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat content van streamingdiensten voor een bepaald percentage uit ons werelddeel komt. Mocht deze ook daadwerkelijk van kracht zijn dan kan Apple TV+ zich niet aan de wet houden.

Apple TV+ kan verdwijnen in Europa

Om de cultuursector van Europa te beschermen wil de Europese Unie nieuwe regels voor streamingdiensten. Het is een motie die is ingediend door Ierse minister Catherine Martin, die onder andere verantwoordelijk is voor cultuur en media. Het aantal streamingdiensten groeit met het jaar en ook de hoeveelheid content op bestaande diensten blijft groeien.

Het overgrote deel van de streamingdiensten komt uit de Verenigde Staten en neemt ook voornamelijk content uit het land met zich mee. Niet voordelig voor de Europese cultuursector en daarom wilt de EU een nieuwe regelgeving. Diensten als Netflix en Apple TV+ moeten, indien de wet van kracht is, verplicht content uit Europa aanbieden. Het idee is om minimaal 30% van het aanbod uit ons werelddeel te laten komen.

Mocht deze wet daadwerkelijk ingaan, dan heeft Apple TV+ een probleem. De content op de dienst is niet afkomstig uit Europa. Iets dat volgens Catherine Martin een probleem is. Als Apple het niet voor elkaar krijgt om 30% van het aanbod uit Europa te laten komen, zal de dienst in Europa op zwart gaan.

Netflix al tijden bezig

Het klinkt als een heftige maatregel voor iets dat kortdag lijkt te zijn, maar het tegendeel is waar. Er wordt namelijk al jaren gesproken over een soortgelijke wet. Het plan dat 30% van de content uit Europa moet komen was bijvoorbeeld in 2018 al bekend. Een jaar voordat Apple TV+ uberhaupt bestond dus.

Ondanks het feit dat de wet er nog niet doorheen is, hangt de bui dus al tijden boven het hoofd. Dat is dan ook de reden dat Netflix inmiddels aan de eisen voldoet. Wanneer de wet erdoorheen gedrukt wordt zal de streamingdienst dus gewoon te zien zijn in Europa. Iets wat voor concurrenten Apple TV+ en Disney+ bijvoorbeeld nog erg lastig gaat worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple TV+ kan verdwijnen in Europa dankzij nieuwe EU-wetgeving
Sluiten