Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 21 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Verbod: Apple opnieuw teruggefloten door rechtbank

Het juridische gevecht tussen chipmaker Qualcomm en Apple blijft maar voortwoeden. De impact ervan is allesbehalve nihil: in Duitsland resulteerde het op een verbod op de verkoop van de iPhone 7 en iPhone 8. Apple mag die toestellen niet meer in Duitsland verkopen.

Apple vs Qualcomm

Resellers blijven de smartphones wel gewoon aanbieden, iets wat Apple benadrukte in een officieel persbericht. Daarin stond dus dat de iPhone 7 en iPhone 8 verkrijgbaar blijven via resellers.

Daar is het gerechtshof echter niet blij mee. Sterker nog, het hof heeft de techgigant bevolen per direct te stoppen met het maken van dergelijke toezeggingen. Het specifieke stukje uit het persbericht van Apple werd beschreven als “misleidend en potentieel bedrieglijk.”

Duidelijke taal dus. Apple was al netjes direct gestopt met de verkoop van beide iPhones in zijn Duitse Apple Stores, en ook online is het toestel niet meer te koop.  Maar waarom is de opmerking over resellers dan zo controversieel?

Apple iPhone 7 iPhone 8 Duitsland

Teruggefloten

Volgens de rechters wekt Apple daarmee de schijn dat zowel de iPhone 7 als de iPhone 8 onbeperkt leverbaar blijven. Dat is volgens de rechtbank simpelweg niet waar, in de context van de lopende rechtszaak. Een panel van drie rechters kwam tot de volgende uitspraak:

“Het persbericht is ronduit misleidend omdat het misleidende uitspraken bevat over de beschikbaarheid van goederen, die zelfs potentieel bedrieglijk zijn. Het gaat namelijk om de iPhones waarop de uitspraak betrekking heeft.”

Qualcomm laat in een reactie weten dat de uitspraak voor zich spreekt, en gaat er verder niet op in. Ondertussen laat Apple het er niet bij zitten en onderneemt de techgigant stappen om tegen de beslissing in beroep te gaan. Oftewel, wordt vervolgd!

Benieuwd naar waarom de iPhone 7 en iPhone 8 specifiek erbij gepakt worden, en waarom Qualcomm en Apple tegen elkaar strijden in de rechtbank? Onze collega’s van OneMoreThing leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verbod: Apple opnieuw teruggefloten door rechtbank
Sluiten