Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 27 mei 2019

Toch geen privacy? ‘Apple verkoopt ongevraagd gegevens van gebruikers’

Apple probeert zich te onderscheiden van andere techgiganten door zich volledig op privacy te storten. Van een treffend billboard tijdens de CES in Las Vegas tot speeches in Brussel: Apple maakt duidelijk dat je voor echte privacy Apple producten moet kopen.

Wheaton vs. Apple inc.

Dat maakt het nieuws dat afgelopen weekend opdook dan ook zo opmerkelijk. Er is in de staten Rhode Island en Michigan een collectieve rechtszaak tegen de techgigant aangespannen. De aanklagers beweren honderdduizenden consumenten uit hun land te willen vertegenwoordigen.

Zij zouden allemaal getroffen zijn door Apple’s vermeende schending van hun privacy. Sterker nog, de techgigant zou gegevens van zijn klanten doorverkopen, zonder daar toestemming voor te vragen.

De aanklagers beweren dat je een lijst met iTunes-klanten kunt kopen, zelfs met een aantal specificaties. Je kunt een lijst kopen met gebruikers die een universitaire opleiding hebben genoten, een jaarinkomen boven de 80.000 dollar hebben en Country-muziek kopen in de iTunes Store. Een redelijk specifiek plaatje toch?

Miljardenclaim

Voor 136 dollar per duizend klanten kun je volgens de aanklagers al zo’n lijst kopen. Daarom eisen ze een flinke schadevergoeding van Apple: 250 dollar voor elke klant in de staat Rhode Island wiens informatie is verkocht, en 5.000 dollar voor elke getroffen klant uit Michigan. Die bedragen zijn gebaseerd op de privacywetgeving van de staat in kwestie.

Al met al komt dat uit op een miljardenclaim. En dan hebben we het nog maar over twee van de in totaal vijftig staten die Amerika rijk is. Stel de rechter gaat akkoord met de aanklagers, dan zou Apple een gigantische klap moeten incasseren. Niet alleen financieel, maar ook qua reputatie.

Hypocriet?

Laten we voorlopig nog geen conclusies trekken. CEO Tim Cook heeft meermaals tijdens interviews benadrukt dat Apple zich niet bezig houdt met praktijken als het verkopen van gebruikersgegevens. Sterker nog, de CEO waarschuwt zelfs voor de handel in data waar zoveel concurrenten hun omzet mee binnenhalen en stelt invoering van strenge wetten voor.

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Apple vervolgens zelf keihard hetzelfde doet. Wordt vervolgd! De datum van de rechtszaak die in Californië worden gehouden onder de naam Wheaton vs. Apple inc. is nog niet bekend. Ook heeft Apple nog geen reactie gegeven op de aanklacht.

?Check ook: iPhone 11: alles wat we weten over Apple’s nieuwe vlaggenschip

Reageer op artikel:
Toch geen privacy? ‘Apple verkoopt ongevraagd gegevens van gebruikers’
Sluiten