Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 jan 2019

Apple-analist doet boekje open: ‘Het tij gaat keren’

Ming-Chi Kuo is een bekende naam in de industrie. De Japanner is zo’n beetje de meest gereputeerde analist als het om Apple gaat. Hij was dan ook één van de eersten die de huidige tegenvallende iPhone-verkopen voorspelde.

Ming-Chi Kuo

Hij is er nu ook als eerste bij om het kerende tij te voorspellen. Volgens hem heeft Apple het ergste weer achter de rug als het eerste kwartaal van dit jaar afgelopen is.

Kuo wist de daling van 20 procent dus al te voorspellen. Dat wees hij destijds toe aan aan de tegenvallende populariteit van de iPhone in China. Tim Cook bracht een paar maanden later zelf het slechte nieuws, waarbij China zo’n beetje het grootste argument was.

Verkoopaantallen iPhones

Toch is de Japanner er nu dus van overtuigd dat veel van zijn conculega’s te pessimistisch zijn over de komende maanden. In een rapport aan zijn cliënten, dat MacRumors in handen kreeg, schetst de analist een vrij optimistisch beeld.

“We blijven onze voorspelling van 188 tot 192 miljoen iPhones handhaven voor 2019. Wij zijn van mening dat de negatieve risico’s van aandelenkoersen voor de toevoerketen van Apple en iPhone op de korte termijn beperkt zijn. Dat komt omdat de iPhone-zendingen van het tweede kwartaal 2019 waarschijnlijk beter zullen zijn dan de verwachtingen in de markt.”

Oftewel, wellicht gaan Apple’s verkoopcijfers ons de komende maanden nog verrassen. Maar waarom vallen de verkopen op dit moment dan tegen? Kuo schuift twee duidelijke redenen naar voren.

De voornaamste oorzaak is volgens hem de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Lokale bedrijven stimuleerden hun werknemers om lokale merken in plaats van Apple te steunen, en in de pers sprak men zelfs van een informele boycot.

Ten tweede stipt Kuo de juridische strijd tussen chipmaker Qualcomm en Apple aan. Daardoor kwam er een verkoopverbod voor bepaalde iPhone-modellen in zowel China als Duitsland.

Ming-Chi Kuo is over het algemeen echter dus juist optimistisch. Zolang de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China niet drastisch verslechterd, verwacht hij dat de tweede helft van dit jaar er al veel rooskleuriger uit zal zien voor Apple.

Om het concreter te maken: hij verwacht dat de verkoopaantallen dan weer op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar zullen zitten.

MacRumors

Reageer op artikel:
Apple-analist doet boekje open: ‘Het tij gaat keren’
Sluiten