Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 mei 2019

Apple verliest grote rechtszaak: ‘miljoenenclaims onvermijdelijk’

Als je in de App Store een aap aanschaft, bij wie koop je die app dan? De ontwikkelaar of Apple? Het lijkt een redelijk onbenullige vraag, maar toch is die vraag de kern van een zaak die Apple bij de hoogste rechter van Amerika verloren heeft. Oftewel, het Supreme Court.

Apple verliest belangrijke rechtszaak

De hoogste Amerikaanse rechter velde namelijk een duidelijk oordeel: als consument koop je in de App Store een app van Apple. Niet van de ontwikkelaar die de app heeft gebouwd. Voor jou als consument maakt dat misschien niet zo veel uit, maar de gevolgen zijn groot.

Consumenten en ontwikkelaars kunnen na dit oordeel namelijk direct rechtszaken tegen Apple aan gaan spannen. Bijvoorbeeld over de 30 procent (!) commissie die Apple altijd vraagt, of oneerlijke prijsafspraken. Wordt er dan eindelijk iets gedaan aan de monopoliepositie van de grootste techpartij van dit moment?

Sterker nog, een dergelijke zaak is al aangespannen. De aanklager beweert dat Apple misbruik maakt van zijn monopoliepositie door maar liefst 30 procent commissie te vragen bij elke app-aankoop. Dat zou tot kunstmatig hogere prijzen leiden, aldus de aanklager. Apples verweer? De techgigant zou slechts een tussenpersoon zijn. Oftewel, consumenten moeten maar bij de ontwikkelaars klagen als ze het niet eens zijn met de prijzen.

Grote klap en gevolgen

En daarmee zijn we aangekomen bij de grote klap die Apple deze week moest incasseren: de hoogste rechter ging daar niet in mee. Het Supreme Court concludeerde dat Apple wel degelijk de verkoper van apps is en dus niet buiten schot kan blijven. De rechter wijst erop dat consumenten direct aan Apple betalen, dat alleen de techgigant zelf weet wie de apps heeft gekocht en dat ontwikkelaars niet eens contact op kunnen nemen met de kopers.

Het gevolg? Apple heeft opeens te kampen met een antitrustzaak. Consumenten kunnen samen Apple aan gaan klagen voor het kunstmatig hoog houden van de prijzen van apps, het misbruiken van een gevaarlijke monopoliepositie. De aanklager claimt bijvoorbeeld dat als consumenten elders apps zouden kunnen downloaden, marktwerking voor een lagere prijs zou zorgen.

Dan zou Apple onder meer druk staan om zijn ‘exorbitante’ commissie te verlagen. Die druk is er nu totaal niet door de monopoliepositie van Apple. Ter vergelijking: op Android kun je apps zowel in de Play Store als via de tientallen andere stores downloaden.

Had het Supreme Courd geoordeeld dat je app wel degelijk bij een ontwikkelaar koopt, dan was er geen basis geweest om Apple aan te klagen. Nu Apple officieel als de verkoper van apps wordt gezien, is het hek van de dam. Zakenzender CNBC spreekt alvast van honderden miljoenen dollars aan mogelijke claims. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Reageer op artikel:
Apple verliest grote rechtszaak: ‘miljoenenclaims onvermijdelijk’
Sluiten