Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 jun 2018

Apple reageert eindelijk op kritiek vertraagde iPhones

Apple kreeg vaak kritiek op de tragere werking van oudere iOS-apparaten. Ze leken met iedere update trager te worden. Met iOS 12 worden de iPhone 5s en iPhone 6 echter weer sneller. Maar dat wil niet zeggen dat iPhones en iPads voorheen bewust trager gemaakt werden. Apple doet niet aan geplande veroudering.

In een interview met Apple-blogger John Gruber bijt Apple’s marketingman Greg Joswiak van zich af. Hij noemt de gedachte dat Apple oudere apparaten bewust zou vertragen “te gek voor woorden”. De Apple-topman sprak zich uit tijdens een live-opname van de podcast The Talk Show.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Apple doet niet aan geplande veroudering

Het beeld dat soms ontstaat is dat Apple oudere iPhones en iPads bewust trager maakt om zo de consument te verleiden een nieuwer apparaat aan te schaffen. Toen Gruber dit aanstipte, verwierp Joswiak dat idee als “geplande veroudering is te gek voor woorden”. De Apple-topman zei: “Het is een absurde theorie. Dus ik zou je een slecht functionerend apparaat verkopen met de bedoeling om bij mij een nieuw apparaat aan te schaffen? Zo werkt het natuurlijk niet.”

“Software-updates zijn super belangrijk”, voegde hij eraan toe. “We testen iedere update op verschillende oude apparaten, maar bij zware toepassingen was op oudere apparaten meer vertraging te merken. We hebben dit jaar extra aandacht besteed aan de prestaties op oudere apparaten. Vergeet niet dat we iPhones en iPads ondersteunen die in 2013 zijn geïntroduceerd.”

Optimalisatie oudere iPhones en iPads

Mike Rockwell, Apple’s Vice President van AR / VR-techniek zat ook op het podium en vulde aan: “Ook op het gebied van Augmented Reality zou het veel makkelijker zijn om alleen de iPhone X te ondersteunen. We doen echter veel moeite om onze frameworks op een groot aantal apparaten beschikbaar te maken. Zo heeft mijn team enorm veel moeite gestopt in het optimaliseren van AR voor apparaten die enkele jaren geleden zijn uitgebracht.

Joswiak kon het niet laten om Android even indirect te noemen: “Als we je alleen maar nieuwe hardware zouden verkopen, zouden we wel updates uitbrengen die op 6 procent van alle beschikbare apparaten werken.”

iOS 12 speed boost

iOS 12 zorgt voor speed boost

In september komt iOS 12 uit en dat gaat ervoor zorgen dat oudere apparaten sneller worden. Apple bereikt dit onder andere door de processor van de apparaten sneller naar zijn maximale snelheid te schakelen.

Op een iPhone 6 moet dat zorgt voor een toetsenbord dat tot 50 procent sneller wordt getoond, apps onder zware belasting tot twee keer zo snel worden uitgevoerd en de camera tot 70 procent sneller opent vanaf het vergrendelscherm. De nieuwe iOS-versie komt ook naar de iPhone 5s en iPad Air, alle twee uitgebracht in 2013. Tot slot kunnen we melden dat de eerste bèta op een iPhone 5s nu al merkbaar beter is.

Reageer op artikel:
Apple reageert eindelijk op kritiek vertraagde iPhones
Sluiten