Mark Hofman
Mark Hofman Gadgets 24 jun 2020

Apple verwijdert Force Touch van bepaalde Apple Watch-modellen

Apple maakt een einde aan de Force Touch ondersteuning, dat maakt het bedrijf uit Cupertino bekend. De functionaliteit verdwijnt van Apple Watch-modellen die draaien op watchOS 7.

Ontwikkelaars krijgen, vanwege de wijziging, opdracht om menu-items die via de functionaliteit bereikt worden te verplaatsen. watchOS 7 is het aankomende besturingsysteem voor de Apple Watch en werd afgelopen maandag tijdens de WWDC20 keynote aangekondigd.

Apple Watch-modellen verliezen Force Touch

Force Touch zorgt ervoor dat Apple Watch gebruikers bepaalde snelkoppelingen of menu’s kunnen openen door harder op hun scherm te drukken. De functionaliteit werkt bijna identiek aan de 3D Touch functie die iPhone-modellen een tijd met zich meedroegen. De meest recente iPhone 11 serie is niet meer voorzien van de functionaliteit en dat gaat ook gebeuren bij bepaalde Apple Watch-modellen. Apple heeft bekend gemaakt dat Force Touch verdwijnt.

Apple heeft zijn Human Interface Guidelines aangepast en daarin is te zien dat Force Touch niet meer werkt in watchOS 7. Dat betekent dat de Apple Watch Series 1 en Series 2 de functionaliteit nog kunnen gebruiken, maar de Series 3 t/m 5 (indien deze beschikken over watchOS7) niet meer.

“Stevige druk en lange druk. In versies voor watchOS 7, konden mensen hun scherm stevig indrukken om de wijzerplaat te wijzigen of een verborgen menu op te roepen. In watchOS 7 en later zullen systeemapplicaties eerder verbogen menu-items toegankelijk maken in een gerelateerd scherm of in de instellingen. Als je voorheen de Touch Force functie gebruikte om een verborgen menu te openen, wil je er misschien over nadenken om deze items ergens anders te plaatsen.”

Door de wijziging in het besturingssysteem kunnen we er voorzichtig vanuit gaan dat de Apple Watch Series 6 niet voorzien zal zijn van Force Touch ondersteuning.

Meer WWDC20

Het zal je niet ontgaan zijn: het is de week van WWDC20. Apple trapte het evenement afgelopen maandag af met een goedgevulde keynote en zal ook de rest van de week voldoende te melden hebben. Bij OneMoreThing houden we je volledig op de hoogte via onze toegewijde pagina.

Deze WWDC20 pagina is hier te vinden.

Reageer op artikel:
Apple verwijdert Force Touch van bepaalde Apple Watch-modellen
Sluiten