Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 8 mei 2018

Apple verzamelt verrassend weinig data van gebruikers

Tegenwoordig moet het bij iedereen wel duidelijk zijn dat Facebook nogal wat gegevens van je verzamelt en daar in het verleden niet heel netjes mee is omgegaan. Uiteraard vroegen mensen zich na de Cambridge Analytica verhalen ook af wat andere bedrijven allemaal verzamelen. Bij Apple lijkt dat toch verrassend weinig te zijn.

iPhone, iPad en twee Mac computers

Ook New York Times journalist Jefferson Graham ging op onderzoek uit om erachter te komen wat Facebook wel niet allemaal over hem had bijgehouden en ging daarna meteen ook verder met Apple. De man verwachtte dat het bedrijf ook behoorlijk wat info over hem had verzameld door de jaren heen, aangezien hij een zowel een iPhone, iPad als twee mac computers gebruikt.

Apple

Apple data een tiende van verzamelde Facebook data

Jefferson vroeg zijn data op en na acht dagen krijg hij een zip bestand van 9MB groot. Dat was al best verrassend aangezien de zip bestanden van Facebook en Google respectievelijk 881MB en 243MB groot waren. Het bestand van Google was al een behoorlijk stuk kleiner dan dat van Facebook, maar Apple lijkt vergeleken hiermee bijna niks te verzamelen.

In het pakket vond de journalist informatie over de apps en liedjes die hij over de jaren had gedownload en de data van zijn iPhone backups en uploads naar zijn iCloud. Uiteraard was ook zijn emailadres en fysieke adres opgeslagen. De reden dat het Apple pakket zo klein was, is dat veel Apple gerelateerde informatie op je toestel of computer zelf wordt opgeslagen en niet op een Apple server.

Siri vragen anoniem opgeslagen

De vragen die je aan Siri stelt worden wel opgeslagen, omdat ze gebruikt worden om de virtuele assistent te verbeteren. Apple weet echter niet wie welke vragen heeft gesteld, omdat jouw naam niet wordt gekoppeld aan de vraag. Op deze manier wordt je privacy gewaarborgd, terwijl Siri alsnog verbeterd kan worden.

Siri

Gegevens News en App Store wel gebruikt

Ook de browsergeschiedenis had de iPhonemaker van de journalist bewaard, maar deze zou niet gebruikt worden voor gerichte advertenties. Wel zouden je activiteiten in de News app en Apple Store in de gaten worden gehouden en gebruikt worden voor gerichte advertenties. Mocht je willen weten welke informatie hiervoor wordt gebruikt, ga dan in je settings naar Privacy > Advertising. Kies voor  “View Ad Information”om te zien welke bedrijven je iets willen aansmeren.

Gebruikers kunnen dus enigszins gerust zijn met betrekking tot de data die Apple verzamelt. Natuurlijk verzamelt het bedrijf niet niks, maar vergeleken met bijvoorbeeld Facebook, is het al een stuk beter. Facebook gebruikers zouden tegenwoordig zelfs helemaal geen privacy meer verwachten.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Apple verzamelt verrassend weinig data van gebruikers
Sluiten