Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 9 mrt 2015

Apple vindt met een nieuwe MacBook de superdunne notebook opnieuw uit

Ook al zou je het misschien willen, we starten niet direct met de nieuwe MacBook of Apple Watch, want Apple begon hun keynote met een aantal andere zaken. Apple begon het verhaal met een prachtige nieuwe Apple Store in San Francisco en vertelde dat er in China ook nieuwe Apple Stores worden geopend. Apple wordt dus ook in China steeds belangrijker. Vervolgens werd HBO’s CEO Richard Pleper op het podium geroepen om de nieuwe dienst HBO Now aan te kondigen, een dienst die alleen via de Apple TV te ontvangen is.

Apple TV

HBO Now is een standalone streamingservice, je hebt dus geen kabelabonnement nodig, die vanaf begin april voor 14,99 dollar in de Verenigde Staten wordt aangeboden. De eerste maand is gratis. Over de Nederlandse beschikbaarheid is echter nog niets bekend. Om de dienst wat spectaculairder te maken werd tijdens de keynote een nieuwe trailer voor Game of Thrones Seizoen 5 getoond. Verder wil Apple de Apple TV aantrekkelijker maken door ‘m goedkoper te maken. De prijs daalt in de Verenigde Staten van 99 dollar naar 69 dollar.

iPhone

De Apple TV werd tijdens de keynote door de iPhone afgelost. Er zijn namelijk al 700 miljoen iPhones verkocht! Deze groei blijft alleen maar toenemen dus benadrukte Tim Cook nog wat cijfer en vertelde hij vol trots dat de iPhone de meest verkochte smartphone ter de wereld is. Daarnaast blijkt 99 procent van de consumenten tevreden met de iPhone 6 en 6 Plus te zijn. Een belangrijke functie die voor deze tevredenheid zorgt is Apple Pay.

Apple Pay

Steeds meer locaties ondersteunen Apple Pay, binnenkort zijn het er zo’n 700.000 in de Verenigde Staten. Ook verkoopautomaten zullen Apple Pay ondersteunen. Daar is Coca-Cola al mee begonnen.

ResearchKit

Ook Apple apps zoals CarPlay, HomeKit en Health kregen aandacht. Waarbij de meeste aandacht naar Health uit ging. Dit kwam door de focus op medisch onderzoek. Apple introduceerde dan ook het nieuwe ResearchKit. Een software framework dat speciaal voor medisch onderzoek geschikt is. Hierdoor kunnen onderzoekers gemakkelijk apps bouwen om mee te werken en data van cliënten te verzamelen. Ook kan de data al in een vroeg stadium door de gebruiker worden ingekeken en werd er benadrukt dat Apple geen toegang tot de data heeft. Een groot applaus volgde. En ResearchKit wordt open source. ResearchKit wordt begin april beschikbaar gemaakt en zijn er vanaf vandaag all vijf apps beschikbaar die met ResearchKit zijn ontwikkeld. Meer informatie over ResearchKit vind je hier.

Nieuwe MacBook

Een prachtige verrassing. Geen 12-inch MacBook Air, maar Apple wil de notebook opnieuw uitvinden door een super compacte 12-inch MacBook uit te brengen. Een super platte en lichte notebook wat van Apple de titel meest geavanceerde MacBook krijgt. De nieuwe Macbook weegt maar 0,9 kilogram en is het dikste punt slechts 13,1 millimeter dik. Dit betekent dat deze MacBook zo’n 24 procent dunner is dan de MacBook Air.

Retina-scherm
De nieuwe MacBook beschikt over een 12-inch Retina-scherm en is het dunste display ooit op een Mac. De resolutie van het scherm is 2304 x 1440 pixels en is het scherm volgens Apple behoorlijk zuinig. Dit komt door een groter diafragma voor elke pixel. Er wordt zelfs dertig procent minder energie dan het voorgaande Retina-scherm gebruikt.

Toetsenbord
Apple heeft voor de nieuwe MacBook een toetsenbord ontworpen dat van de volledige breedte gebruik maakt. Hierdoor moest opnieuw worden nagedacht waarop men een toetsenbord op de MacBook zou gebruiken. Hiervoor hebben ze een vlindermechanisme ontworpen waardoor zowel de stabiliteit en de precisie wordt vergroot. Ook zorgt dit mechanisme ervoor dat het veertig procent dunner is dan het traditionele schaarmechanisme. Elke toets wordt afzonderlijk door een LED-lamp verlicht en zijn de toetsen zelfs in afmeting toegenomen.

Force Touch-trackpad
Een nieuw trackpadsysteem, de zogenoemde Force Touch-trackpad zorgt ervoor dat je overal dezelfde klikervaring hebt en voegt een vorm van interactiviteit toe. Het gaat nu om de hoeveelheid druk die wordt toegepast. Je kunt de krachtsensoren zo instellen door custom functies aan te maken. Hoe harder je bijvoorbeeld klikt, hoe sneller een video doorspoelt. Daarnaast kun je nu ook force-klikken. Dit is een klik dat wordt gevolgd door een wat hardere duwbeweging. Hieraan kun je ook taken koppelen. Selecteer bijvoorbeeld een postadres in een email, gebruik de force-klikmethode en je kaarten-app wordt geopend en toont waar het geselecteerde adres is.

Moederbord en batterij
Om zo’n compacte dunne MacBook te ontwikkelen moest het moederboard ook op de schop. Ze hebben een mede door het verwijderen van de ventilator ervoor gezorgd dat het nieuwe moederboard 67 procent kleiner is dan het moederboard van de MacBook Air 11-inch. Het ontbreken van een ventilator zorgt voor een geruisloze en efficiënte werking.

Verder is er vrijwel niets meer aan de binnenkant aanwezig. De hardware voor het trackpad, het moederboard en de batterijen. De rest van de ruimte is door batterijen opgevuld. Het batterij-ontwerp is uit verschillende lagen opgebouwd waardoor de capaciteit met 35 procent is verhoogd en wordt er all day battery beloofd. Negen uur achter elkaar draadloos internetten moet mogelijk zijn.

USB-C
Zo min mogelijk snoeren, dat is wat Apple wilt. Daarom maakt de nieuwe MacBook gebruik van de nieuwe USB-C-poort. Hiermee heb je power, USB, HDMI, DisplayPort en VGA allemaal in één connector tot je beschikking. Daarnaast is deze connector maar een derde van de grootte van de huidige USB-poort. Via Wifi en Bluetooth wil Apple dat andere apparaten zoals headphones en speakers met de MacBook verbindt. En foto’s kun je al via AirDrop versturen dus kabels heb je niet meer nodig.

Beschikbaarheid
De nieuwe MacBook is vanaf 10 april vanaf 1499 euro beschikbaar. Dan heb je de uitvoering met een 1,1-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,4 GHz, 8GB geheugen, 256GB aan flashopslag en een Intel HD Graphics 5300-processor. Ook kun je kiezen uit drie kleuren: grijs, zilver en goud.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple vindt met een nieuwe MacBook de superdunne notebook opnieuw uit
Sluiten