Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Gadgets 30 sep 2020

Apple Watch kan gezondheidszorg overbelasten volgens wetenschappers

Met de Apple Watch krijg je een nog beter beeld over je eigen gezondheid. Toch heeft het ook nadelige effecten voor de zorg.

We zijn met z’n allen steeds meer bezig met onze gezondheid. Apps en gadgets maken het nog makkelijker om gezonder te leven. Zo zijn er apps die al je calorieën bijhouden en je nachtrust meten, terwijl je met een Apple Watch je hartslag, beweging en met de nieuwste versie zelfs het zuurstofgehalte in het bloed kunt meten. Toch hebben al deze positieve mogelijkheden mogelijk negatieve gevolgen waarschuwen wetenschappers.

Naar de dokter door de Apple Watch

Bij de Apple Watch krijg je een waarschuwing wanneer je hartslag hoog of laag is. Ook is het mogelijk om een elektrocardiogram te maken met het device. Natuurlijk kun je daar niet 100 procent van uitgaan en moet je dus bij twijfel de dokter inschakelen. Er is nu onderzoek gedaan naar die bezoekjes.

Het Engelse Telegraph meldt dat er in vier maanden 264 mensen bij de dokter kwamen omdat ze een waarschuwing kregen van hun Apple Watch over hun hartslag. Slechts 11 procent daarvan werd gediagnostiseerd met problemen aan het hart. Er blijkt dus een hoge marge te zijn waarbij de meldingen om naar een dokter te gaan dus onjuist zijn, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Medical Informatics Association.

Infraroodsensoren. (Afbeelding: Apple)

“Dit kan leiden tot een enorme druk voor de gezondheidszorg”, staat te lezen in het onderzoek. Ze vinden dan ook dat Apple en de Food en Drug Administration rekening moet houden met de onbedoelde gevolgen door het meten en waarschuwen over de hartslag bij populaties waarbij het device niet voldoende is bestudeerd. Een cardioloog vertelt dan ook aan de Telegraph dat de meeste mensen dagelijks wel eens te maken heeft met een onregelmatige hartslag en dat er dus vaak niets aan de hand is.

Niet alleen slecht

Toch is het natuurlijk niet kommer en kwel met de Apple Watch. Het gadget heeft verschillende mensen al gered van de dood. Ook de valfunctie in het horloge weet veel mensen in een penibele situatie te redden. Het kan meteen hulpdiensten inschakelen als het merkt dat iemand is gevallen. Bovendien doet Apple zelf ook onderzoek naar hoe de Apple Watch de gezondheidszorg juist kan helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple Watch kan gezondheidszorg overbelasten volgens wetenschappers
Sluiten