Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 sep 2018

Apple Watch Series 4 Review Roundup: verrassende doorbraak

De eerste reviews van de iPhone Xs en iPhone Xs Max zijn nou niet bepaald laaiend enthousiast. Het zijn topsmartphones, maar bieden weinig nieuws ten opzichte van hun voorgangers. De Apple Watch Series 4 brengt het er wat dat betreft beter vanaf.

We zetten de bevindingen van gereputeerde Amerikaanse recensenten voor je op een rijtje. Ze zijn het bijna allemaal over een ding eens: de Apple Watch Series 4 is een topproduct, dat meer vernieuwing brengt dan de nieuwe iPhones. Voor de complete reviews kun je de links onderaan dit artikel checken.

Groot doch compact

Eindelijk heeft de Apple Watch dunnere schermranden gekregen. Het scherm is dit keer 30 procent groter dan voorheen. In plaats van 38mm en 42mm, kun je nu kiezen tussen 40mm en 44mm. Tegelijkertijd is de Apple Watch Series 4 echter ook een stuk dunner geworden. Al met al voelt de wearable volgens bijna alle reviewers niet veel groter aan dan hun voorgangers.

“De 44mm-uitvoering van de Apple Watch voelt hetzelfde als de oude 42mm-uitvoering. Het voelt niet groter, en het dunnere ontwerp is echt een succes,” aldus Dieter Bohn van The Verge. Ook Hodinkee’s Stephen Pulviren looft het design: “Het meest opvallende verschil is zonder meer de dikte. 0,7mm is door Apple van de sensor aan de achterkant gehaald, en dat merk je. De Apple Watch zit comfortabeler dan zijn voorgangers. Je voelt het verschil meteen.”

Apple Watch series 4

Fantastisch scherm

Het valt meteen op dat de Apple Watch Series 4 een groter scherm is, maar vooral de afgeronde hoeken maken volgens TechRadar een groot verschil: “Het loopt niet helemaal tot de randen door, zoals soms gesuggereerd wordt, maar het is zeker een verbetering. Het wekt de indruk van een rond horloge, zonder dat je de voordelen van het vierkante formaat verliest.”

Volgens The Verge went het nieuwe scherm bovendien snel: “Het algehele effect van het nieuwe scherm is meteen dat het vierkante scherm van mijn Apple Watch Series 4 er krap en lomp uitziet, ondanks dat het misschien tot vorige week het beste smartwatch-scherm op de markt was. Apple heeft zichzelf opnieuw overtroffen.”

USA Today is er ook duidelijk over: “De Apple Watch Series 4 ziet er met zijn gebogen randen en de precies juiste omlijsting geweldig uit.”

Apple Watch series 4

 

Accuduur voldoet

De Apple Watch heeft sinds zijn introductie in 2015 nooit echt problemen gehad met zijn accuduur, al streefde de concurrentie Apple’s smartwatch het afgelopen jaar wel voorbij op dat vlak. Series 4 brengt daar meteen verandering in.

Apple claimt een accuduur van 18 uur bij normaal gebruik, wat volgens TechCrunch ruimschoots waar wordt gemaakt. Ook The Verge’s Dieter Bohn beaamt de batterijprestaties van de wearable. Hij bracht een heel weekend met de gadget door, zonder in de buurt van een oplader te komen. Zondagavond had hij nog 20 procent batterij over.

Juist vanwege die ruime accuduur zou Bohn graag een optie zien waarbij je de tijd continu weer kunt geven op het scherm: “Helaas moet je nog steeds altijd je pols draaien om snel de tijd te checken.”

Charlie Warzel is iets gematigder enthousiast. Volgens hem is de batterijduur voldoende: “De accuduur kan bij lange na niet tippen aan sporthorloges zoals die van Garmin. Actieve wandelaars en sporters die dagen in de natuur doorbrengen hebben dus nog steeds een probleem.”

Apple Watch series 4

Chip en speaker weten te bekoren

Maar hoe zit het dan met de verdere prestaties van de Apple Watch Series 4. Volgens Stephen Pulvirent van vaksite Hodinkee kunnen we daar kort over zijn. Waar de Series 3 volgens hem regelmatig ietwat traag was, is de Apple Watch Series 4 “ongelooflijk snel. Ik heb geen enkele vertraging of hapering gemerkt. Nul. Het horloge is heel snel en reageert altijd direct. De smartwatch doet precies wat ik vraag wanneer ik het nodig heb.”

Apple beweerde tijdens de keynote dat de speaker vijftig procent luider dan voorheen is, wat Dieter Bohn van The Verge onderschrijft. Hij is zeer enthousiast over het geluid: “Ik hoorde dit keer geen enkele vervorming tijdens telefoontjes. Veel mensen die ik met de Apple Watch belde, geloofde het niet toen ik meldde dat ik geen telefoon bij me had.” Dat zegt wel wat!

Apple Watch Series 4

Digitale kroon: Samsung blijft nummer één

De nieuwe digitale kroon van de Apple Watch Series 4 geeft haptische feedback. Recensenten waarderen het detail: “Het draaien van de kroon voelt echt als een mechanische handeling,” aldus TechCrunch. “Wanneer er niets op het scherm te zien is dat de kroon gebruik, is de feedback er niet. Een mooi detail.”

In diezelfde review wordt de Series 4 vergeleken met de ring rondom het scherm van Samsung’s horloges. Daar kun je fysiek aan draaien. Dat blijft volgens Brian Heater van TechCrunch een betere oplossing, maar Apple’s kroon is nu een goede tweede.

ECG en meer

Apple heeft dit jaar vooral grote stappen gezet met gezondheidsfuncties. De ECG-functie (waarmee je op accurate wijze je hartritme kunt meten) is nog niet beschikbaar. Wel kun je al direct gebruik maken van Apple’s valdetectie. Dankzij een nieuwe 800 Hz accelerometer en een gyroscoop weet het horloge precies wanneer je valt.

Na een val vraagt de Series 4 meteen of alles goed gaat. Reageer je dan een minuut niet? Dan worden hulpdiensten automatisch gebeld. Apple zegt de functie meerdere jaren met 2500 deelnemers te hebben getest, maar toch kregen verschillende reviewers ondanks vele pogingen het niet voor elkaar om het effect te triggeren.

Overigens staat valdetectie standaard enkel aan als je ouder bent dan 65, maar je kunt het wel zelf aanzetten. Guy Ritchie van iMore nam het testen wel erg serieus:

Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4 conclusies

The Verge concludeert dat de nieuwe Apple Watch op “alle vlakken ongelooflijk goed is.”

Buzzfeed prijst de Apple Watch Series 4 vooral omdat je nog minder je iPhone hoeft op te pakken: “Ik laat door de nieuwe Apple Watch steeds vaker mijn toestel op de keukentafel liggen, zonder dat ik ‘m mis.” Wat dat betreft maakt Apple zijn beloftes eindelijk waar.

Vooral Stephen Pulvirent van Hodinkee is bekeerd: “Ik zeg nog steeds niet dat je er absoluut eentje nodig hebt. Je kunt ook zonder een productief, gezond en actief leven hebben. Maar met de Series 4 zorgt Apple voor een doorbraak.”

 

Nu hebben we nog de vraag: moeten eigenaren van de Series 3 upgraden? TechCrunch concludeert van niet, maar vooral vanwege de hoge prijzen: “De Apple Watch Series 4 heeft echter wel de kwaliteiten om de beste smartwatch te zijn en voorlopig te blijven.”

USA Today sluit af met een mooie conclusie: “Heb je nog geen Apple Watch maar wil je er wel een? Dan is dit het juiste moment.”

 

?Check hier ook de review roundup van de iPhone Xs en iPhone Xs Max!

Bron: TechCrunchHodinkeeUSA TodayTechradar en The Verge.

Reageer op artikel:
Apple Watch Series 4 Review Roundup: verrassende doorbraak
Sluiten