Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 jul 2018

Apple Watch Series 4: ontwerp, specs en meer verwachtingen

In september verwachten we niet alleen drie nieuwe iPhones en een iPad Pro met Face ID, maar ook een vernieuwde Apple Watch. Maak je op voor de Apple Watch Series 4. Dit is wat je kunt verwachten van de nieuwe wearable die waarschijnlijk eind 2018 verschijnt.

De buitenkant: nieuw ontwerp, groter scherm

De Apple Watch Series 4 is naar verluidt de eerste Watch sinds jaren met een nieuw ontwerp. Tot nu toe is het ontwerp van Apple’s wearable ongewijzigd gebleven. De Apple Watch 4 krijgt naar verluidt een 15 procent groter scherm, terwijl de behuizing nagenoeg even groot blijft.

Apple kan de randen aanzienlijk dunner maken, waardoor er meer ruimte is voor een scherm. De doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo zei onlangs dat de schermen 1,57-inch (38mm Watch) en 1,78-inch (42mm Watch) groot zullen worden.

Concept Apple Watch Series 4 

De Apple Watch heeft twee knoppen aan de zijkant, namelijk een drukknop en een digital crown die draaibaar is. Naar verluidt werken die straks niet langer met een druksensor, maar worden het virtuele knoppen met haptische feedback. Dit lijkt een logische ontwikkeling, want Apple gebruikt zijn ‘Taptic Engine’ ook al langer voor de home-knop van de iPhone en in het trackpad van de MacBook. Dat zijn ook geen mechanische knoppen meer, maar door de slimme trillingen voelen ze wél als echte knop.

De binnenkant: snellere chip, meer accu

Door het uitfaseren van de fysieke knoppen, houdt Apple meer ruimte aan de binnenkant over. Iedere millimeter in het kleine apparaatje kan gebruikt worden voor meer accu. Dat is ook wat analisten verwachten. Wij verwachten zoals ieder jaar ook een snellere chip. Apple heeft de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt met de Apple Watch. De Series 3 voelt al behoorlijk snel aan.

Verbindingen: Wi-Fi, Bluetooth 5 en 4G

Apple kan de verbindingen in de Apple Watch ook een upgrade geven. Momenteel werkt het horloge alleen met Wi-Fi op 2.4GHz, wat een goed bereik heeft, maar vaak wel aan de trage kant is. Apple kan 5GHz Wi-Fi integreren. Wij verwachten echter eerder een focus op Bluetooth 5, want de iPhone en Apple Watch communiceren vooral via Bluetooth. Momenteel is dat Bluetooth 4, maar de opvolger van deze draadloze standaard belooft een stuk sneller te worden. Ook neemt het bereik aanzienlijk toe.

De grote vraag is natuurlijk of de Apple Watch Series 4 wel of geen 4G-onderstuening in Nederland krijgt. Helaas zijn hier geen concrete aanwijzingen voor. Het duurt ook lang voordat Apple nieuwe deals met providers weet te sluiten. Apple heeft er 8 maanden over gedaan om de eerste extra landen aan te sluiten.

Gezondheidsfuncties

De Apple Watch richt zich steeds meer op gezondheid en sport. We verwachten aanzienlijke verbeteringen aan de hartslagsensor onderaan de wearable. Apple werkt naar verluidt aan een sensor die goed genoeg is om een gedetailleerd elektrocardiogram te maken. In goed Nederlands: een hartfilmpje. Het is echter wel de vraag of Apple op tijd medische goedkeuring krijgt om dit instrument te integreren.

Ongeveer een jaar geleden nam Apple slaaptracker Beddit over. Daardoor kreeg het de beschikking over software die je slaap nauwkeurig kan tracken. Het duurt altijd even voordat aangekochte technologie in Apple-apparaten is geïntegreerd, maar de mogelijkheid bestaat dat de Apple Watch Series 4  ook je slaap kan meten. Concrete aanwijzingen zijn er behalve de overname vorig jaar echter niet.

Apple Watch-bandjes

Een van de brandende vragen van bezitters van een Apple Watch is ongetwijfeld of bestaande bandjes door het nieuwe ontwerp en grotere scherm blijven passen. Verschillende bandjes zijn een flinke investering en die wil je niet weggooien. Natuurlijk weten we het niet zeker, maar we verwachten dat Apple het ontwerp niet zó drastisch wijzigt dat nieuwe bandjes nodig zijn. Dit zou voor het bedrijf uit Cupertino zelf ook enorme kapitaalvernietiging zijn, omdat bestaande bandjes in winkelschappen dan een stuk moeilijker verkoopbaar worden.

Apple Watch Series 4 releasedatum

Er is eigenlijk geen twijfel meer, want een bètaversie van watchOS 5 heeft de komst van de nieuwe Apple Watch al verklapt. De Apple Watch 4 komt in september op de markt, samen met onder andere een nieuwe iPad Pro met Face ID en een grote iPhone X Plus.

September wordt sowieso een interessante maand voor bezitters van een Watch, want tegelijkertijd komt watchOS 5 uit. Dat brengt ook belangrijke verbeteringen op het gebied van software. Zo kunnen podcast- en muziek-apps eindelijk zelfstandig functioneren. Alles over de vernieuwingen in watchOS 5 lees je in deze rubriek.

Advertentie

Kortingscodes

Check hier alle deals
Reageer op artikel:
Apple Watch Series 4: ontwerp, specs en meer verwachtingen
Sluiten