Dennis Mons
Dennis Mons Smartwatches 14 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Apple komt met speciale Watch om een verjaardag te vieren’

Hoe groot we ook fan ook zijn van de Apple Watch, op de Ultra na zijn ze moeilijk uit elkaar te houden. Het bedrijf gaat daar (waarschijnlijk) verandering in brengen met een bijzondere editie. OMT-redacteur Dennis Mons is bijzonder nieuwsgierig.

In 2015 lanceerde Apple de langverwachte Apple Watch, een gamechanger in de wereld van wearables. Dit slimme horloge combineerde gezondheidstracking, notificaties en stijlvol design. Maar in alle eerlijkheid; er is vrij weinig veranderd. Maar Apple komt naar verluidt met een nieuw horloge in 2025 om het tienjarig bestaan te vieren.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

De Apple Watch X maakt het verschil?

We gaan niet stellen dat Apple met de Watch stil heeft gezeten. Door de jaren heen verbeterde het bedrijf de Watch met waterdichtheid, ECG-metingen en een fijn app-ecosysteem. De Apple Watch heeft onze polsen gerevolutioneerd en blijft de standaard zetten voor smartwatches.

Toch zijn er wat zaken die best veranderd mogen worden. Zo is het ontwerp altijd hetzelfde gebleven. Los van het formaat en kleur van de kast en de variatie qua bandjes, is het lastig om te zien welk horloge je gebruikt.

Natuurlijk zijn er dus uitzonderingen. Vanaf de Apple Watch Series 5 hebben de slimme horloges een ‘always on’-functie gekregen, zodat je wijzerplaat altijd zichtbaar is. Ook was de Apple Watch Ultra intrigerend vanwege het scherm, een titaniumbehuizing en de Actieknop.

Nieuwe Apple Watch wordt dunner en magnetisch

Volgens een absolute expert, Mark Gurman van Bloomberg, wordt de Apple Watch X veel dunner, maar krijgt het ook een microLED-scherm. Ook verwacht hij dat er een bloeddrukmeter wordt toegevoegd.

Apple Watch krijgt door watchOS 10 een geliefde iPhone-functie
(Afbeelding: Unsplash/Ricardo Resende)

Daarnaast zou het systeem om bandjes te verwisselen weleens op de schop kunnen gaan. In plaats van het schuif-en-kliksysteem zoekt Apple uit of een magnetische verbinding makkelijker is. Daarnaast zou het verwijderen van dat systeem meer ruimte geven voor meer hardware in het chassis.

Ook gonst het gerucht dat in ieder geval de Apple Watch Ultra een microLED-scherm krijgt aan het einde van het jaar. Aan de andere kant brengt een rapport nieuws dat we toch echt tot 2026 moeten wachten voordat Apple deze gaat implementeren.

Gezondheid boven alles

Een van de voornaamste drijfveren voor Apple is toch wel het monitoren van de gezondheid van de gebruikers van een Apple Watch. Al jarenlang gaan er geruchten over Apple’s plannen voor bloeddrukmonitoring.

In 2017 ontdekte Patently Apple een patent van Apple met de titel ‘Pols Gedragen Versnellingsmeter voor PTT-metingen van Bloeddruk’. Er zat echter wel een kink in de kabel met de ontwikkeling van deze technologie.

The Wall Street Journal stelde in 2021 dat Apple’s versie van bloeddrukmonitoring geen basislijnmeting van systolische en diastolische bloeddruk toont. In plaats daarvan wordt een trendgrafiek van de bloeddruk weergegeven. Dat is verre van accuraat.

Het is dan nog even wachten, want ook Gurman gaf al eerder dit jaar aan dat de technologie gewoonweg niet klaar is. Hij meldde vorig jaar juli dat de functie voor bloeddrukmonitoring pas klaar zal zijn tegen 2025. Hij voegde eraan toe dat deze functie gebruikers zal waarschuwen bij hypertensie.

Als en wanneer de bloeddrukmonitoring-technologie arriveert op de Apple Watch X in 2024 of 2025, is het een laatkomer. Samsung heeft de functie al uitgerold in juni 2021 voor de Galaxy Watch 3, Watch Active2 en nieuwere modellen.

Apple heeft dus wel wat werk aan de winkel voor de nieuwe Apple Watch Series. Of de vormfactor gaat veranderen, blijft gissen. Maar ik verwacht weinig schokkends.

5 tips om de batterij van Apple Watch langer mee te laten gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!