Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 03/06/2019

WWDC19: Apple kondigt verschillende nieuwe besturingssystemen aan

Tijdens WWDC19 heeft Apple op het podium in San Jose een aantal vernieuwde en nieuwe besturingssystemen aangekondigd. De producent uit Cupertino komt met een vernieuwde versie van tvOS, WatchOS en MacOS.

We zetten alle ontwikkelingen voor je op een rij.

Dit artikel wordt bijgewerkt! Refresh voor de meest recente ontwikkelingen!

Apple kondigt het vernieuwde tvOS aan tijdens WWDC19

Apple komt met het vernieuwde tvOS 13. Het systeem is voorzien van een compleet nieuw home-scherm waarbij een full-screen preview beschikbaar wordt achter de iconen. Dit zal te zien zijn in een dock-achtige setting.

Daarbij wordt de “Up Next” lijst volledig gepersonaliseerd. Wanneer er meer gebruikers op een Apple TV zitten, wordt er gebruik gemaakt van Multi-user support. Dit zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen gepersonaliseerde variant te zien krijgt.

Ook Apple Music zal verbeterd worden voor tvOS en toont vanaf nu ook de lyrics van je favoriete liedjes. Tim Cook vindt het zelf “erg cool”.

Er zal daarbij ook meer ondersteuning te vinden zijn voor game controllers. tvOS beschikt nu over ondersteuning voor de Xbox One S controller en de PlayStation Dual Shock controller.

We zien ook nieuwe screensavers voor de tvOS zoals de 4K HDR beelden van een rif. VISSEN!

Nieuwe versie van WatchOS een feit!

Tijdens de presentatie heeft Apple ook WatchOS 6.0 aangekondigd. Nadat Tim Cook een aantal voorgaande toevoegingen op het gebied van gezondheid nog eens heeft opgesomd, komt Kevin Lynch op het podium. De beste man introduceert de nieuwe features van WatchOS 6.0.

Zo begint Lynch met het tonen van een aantal nieuwe watchfaces waar je een hoop nieuwe elementen aan kan toevoegen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ieder uur een geluid uit de Apple Watch te krijgen (om de tijd aan te kondigen). Heb je het geluid uit, dan krijg je fysieke feedback uit het horloge.

Ook zien we de komst van de rekenmachine op de Apple Watch. We bevinden ons in 2019 en mensen beginnen te juichen als gekken. Het leven is mooi.

Audio-boeken en Voice Memos zullen nu ook beschikbaar zijn op de Apple Watch. En dat is uniek gezien het feit dat de Apple Watch nu eindelijk zonder een meegeleverde iPhone App kan draaien.

Door het nieuwe besturingssysteem is het mogelijk op apps, die op de achtergrond data lezen, langer te laten draaien. Daarbij is het ook mogelijk om audio langer te laten spelen. Vooral handig als jij zometeen de Spotify applicatie uit de vernieuwde App Store die direct te gebruiken is vanaf de Apple Watch. Apps zijn dus vanaf nu een stuk makkelijker te installeren.

Reageer op artikel:
WWDC19: Apple kondigt verschillende nieuwe besturingssystemen aan
Sluiten