Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 4 jun 2019

Uitbrakken met Apple: de 5 grootste aankondigingen van WWDC19

Gisteravond trapte Apple WWDC19 af met een grote Keynote. Tijdens deze presentatie kregen we inzicht in de nieuwe software-matige producten die de producent uit Cupertino nieuw op de markt gaat brengen het komende jaar. Maar daar bleef het niet bij. 

Apple kondigde gisteravond veel verschillende dingen aan en we snappen dat jij door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Daarom gaan we even lekker uitbrakken met Apple en zetten we de 5 grootste aankondigingen voor je op een rij.

#1 WWDC19: iOS 13 krijgt officieel een Dark Mode!

Fans hebben er misschien wel jarenlang op zitten wachten, maar nu is het eindelijk hier: een Dark Mode voor iOS! Afgelopen maanden gingen de geruchten rondom een donkere modus al rond, maar gisteren maakte Apple het tijdens WWDC19 eindelijk officieel. Vanaf nu is het mogelijk om de interface van je iPhone te voorzien van donkere kleuren en de eerste beelden zien er ook degelijk tof uit. Sterker nog: we kunnen stiekem niet wachten om ermee aan de haal te gaan.

Maar dat is niet het enige dat Apple veranderde aan iOS. Zo krijgen een aantal applicaties in het nieuwe systeem een aardige upgrade. Zo krijgt de Herinneringen applicatie een hele nieuwe update waardoor de feature heel anders werkt. Nu komen herinneringen door middel van bepaalde filters naar je toe. Denk hierbij aan ingeplande herinneringen tot aan reminders die de AI voor je naar voren haalt.

iOS 13 iPadOS

Een dusdanig grotere verandering zien we overigens ook in Apple Maps. De applicatie toont vanaf nu veel meer details in kaarten en baseert locaties veel meer op je favorieten. Zo zijn je meest geliefde plekken en locaties in een handige snelkoppeling-menu terug te vinden. Daarbij worden ook Street View foto’s getoond bij de locaties die je opzoekt. Iets dat je voornamelijk kan kennen uit Google Maps.

Last but not least: Apple heeft ook de Foto’s app voorzien van een aardige upgrade. Foto’s worden nu verdeeld in dagen, maanden en jaren om ze meer toegankelijk te maken. Elke sectie wordt daarbij weer onderscheiden door de uitlichting van je tofste foto’s en video’s.

Ontwikkelaars kunnen vandaag de dag al aan de slag met iOS13, maar de consument moet nog even wachten. In juli zal het publiekelijke beta-programma van start gaan. Wie gewoon wil wachten op de definitieve versie, zal vanaf dit najaar aan de slag kunnen gaan.

Apple iOS 13 Dark Mode WWDC19

Benieuwd wat Apple te melden had over iOS 13 tijdens WWDC19? Check dan zeker even dit artikel!

#2 De iPad krijgt zijn eigen besturingssysteem

Tijdens WWDC19 kwamen we overigens ook voor een grote verrassing te staan. Apple heeft de iPad namelijk een eigen besturingssysteem gegeven in de vorm van iPadOS. Waar het systeem eerder werd gebruikt door zowel iPhone als iPad, zullen er nu veel meer features beschikbaar worden. Denk hierbij aan het gebruiken van widgets op het applicatie-scherm,  het splitsen van het scherm of het gebruiken van een USB stick. Apple kondigde het gisteren niet aan, maar het is ook wel degelijk mogelijk om een muis te gebruiken op de iPad. En dat is tof.

Daarnaast is het interessant om te zien dat je door deze USB-feature ook foto’s direct van je camera af kan halen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld je foto wil bewerkingen in een app als Lightroom. Om het spelletje helemaal af te maken introduceerde Apple ook een aantal nieuwe gebaren, waardoor er meer snelkoppelingen worden geïntroduceerd op de tablet. Knippen/plakken of dingen ongedaan maken gaat makkelijker dan ooit!

Benieuwd naar alles dat Apple omtrent iPadOS onthulde gisteren? Check dan zeker even dit artikel!

#3 WWDC19: Apple komt met gloednieuwe macOS

Niet alleen de iPad en de iPhone, maar ook de Mac krijgt een heel nieuw besturingssysteem. Gisteravond maakte Apple tijdens WWDC19 bekend dat Catalina de nieuwe versie van MacOS gaat worden. Met de komst van het nieuwe systeem zien we ook flink wat nieuwe features naar boven drijven, maar nemen we ook afscheid. Het gerucht ging al rond voor de keynote, maar de producent uit Cupertino maakte een einde aan iTunes. Althans, zoals we het vandaag de dag nog kennen. Apple zal de applicatie in drie verschillende categorieën: Music, Podcasts en TV.

Van die drie vooral de Podcasts App goed aangepakt. Hierin is het vanaf nu makkelijker om bepaalde shows en afleveringen te zoeken, die gebaseerd zijn op content. Iets wat Google tijdens I/O ook aankondigde. De TV en Music app lijken vooral op datgeen dat voor de keynote al lekte, alleen zijn de definitieve varianten voorzien van iets meer gekleurde iconen.

Verder zien we ook eindelijk de mogelijkheid om je iPad als tweede scherm te gebruiken voor je Mac(Book). Dat is voornamelijk handig voor mensen die een touchscreen miste tijdens hun werkzaamheden op de computers van Apple. De feature heet Sidecar en zorgt ervoor dat de iPad zowel met als zonder draad verbonden kan worden. Maar hier stopt de samenwerking tussen de iPhones, iPads en MacBooks overigens niet. Zowel iOS als macOS zullen nu in de mogelijkheid zijn om volledig bestuurd te worden door middel van stem. Iets dat gericht is op mensen die niet in staat zijn om de apparaten met hun handen te besturen. Een echte “win” als je het ons vraagt.

WWDC19 Apple

Verder zagen we een nieuwe Find My applicatie, introduceerde Apple Project Catalyst en nog heel veel meer. Benieuwd naar de gehele aankondiging? Check dan zeker even ons artikel!

#4 Nieuwe Mac Pro ziet het daglicht

Niet alleen op het gebied van software, maar ook op het gebied van hardware kondigde Apple nieuwe dingen aan. Zo introduceerde het bedrijf tijdens WWDC19 de gloednieuwe Mac Pro. Het apparaat is volledig voorzien van een nieuw jasje (en dat was wel nodig ook) en heeft afgrijselijk veel te bieden. Ja, het is gewoon eng te noemen. Waar de Pro er inmiddels wel een beetje uitziet als een kaasrasp, hebben we wel degelijk met een gigantisch krachtig apparaat te maken.

Gewapend met de Intel Xeon Processor met 28 cored en 1.5TB aan RAM, is dit zonder twijfel een van de krachtigste computer ooit gemaakt. Er zijn zes geheugenslots voor uitbreiding, acht PCI slots, drie Tunderbolt ports, twee USB-C ports en twee USB-A ports op de Mac Pro te vinden. Onder de motorkap vinden we ook een AMD Radeon Pro 580X of een Radeon Pro Vega II. Wie helemaal gek wil gaan kan ook uitbreiden naar twee Vega II’s.

De monitor die bij de nieuwe Mac Pro hoort is overigens ook geen kleintje. Het gaat om een 32-inch LCD scherm met een Retina 6K display en een 1.000.000:1 contrast ratio. Apple noemt het de Extreme Dynamic Range, dat verbonden kan worden met zes verschillende displays van zo’n 120 miljoen pixels per display. Kortom: gekkenwerk van de bovenste plank!

Maar daar is de prijs uiteraard ook wel een beetje naar. In het WWDC19 artikel vertellen we je precies wat die prijs is.

#5 WatchOS krijgt eigen App Store

Het kon bijna niet anders. Na de aankondiging van iPadOS, iOS en macOS kan de Apple Watch niet uitblijven. Apple onthulde gisteravond tijdens WWDC19 het nieuwe WatchOS 6, waarmee ook veel gaat veranderen op het gebied van smartwatches. Zo krijgt de slimme horloge niet alleen een rekenmachine app (waar bijzonder enthousiast op gereageerd werd), maar zagen we ook een unieke App Store verschijnen in beeld.

En dat is toch wel een feature die het hele spelletje gaat veranderen. Waar je voorheen gebruik moest maken van de Watch-app op je iPhone, is het nu mogelijk om applicaties volledig zelfstandig op de Apple Watch te installeren. Van je favoriete apps tot aan nieuwe wijzerplaten: het is nu allemaal vanaf je pols te doen.

WWDC19 Apple

Maar uiteraard heeft WatchOS 6 heel veel meer te bieden. Benieuwd wat precies, check dan zeker even dit artikel!

Reageer op artikel:
Uitbrakken met Apple: de 5 grootste aankondigingen van WWDC19
Sluiten