Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 24 mei 2018

‘Apple en Volkswagen werken samen aan zelfrijdende auto’

Ooit had Apple grootse plannen voor een eigen, zelfrijdende auto. De slimme bolide werd naar verluidt ontwikkeld onder de noemer Project Titan. Sindsdien zijn we een aantal jaren verder, en zijn de ambities van de techgigant flink geslonken. 

Apple gaat in zee met Volkswagen voor zelfrijdende auto’s

Volgens insiders focust Apple zich nu vooral op software voor zelfrijdende voertuigen, en infotainment. Dat gaat de fabrikant in samenwerking met Volkswagen doen, zo beweert The New York Times. De krant beweert op de hoogte te zijn van een vertrouwelijke overeenkomst tussen de twee bedrijven.

Zowel Apple als Volkswagen heeft nog niks officieel bevestigd, maar toch zijn er al enkele details gelekt. Apple gaat naar verluidt busjes inzetten om zijn medewerkers naar Apple Park te vervoeren. De flinke lap grond waarop het hoofdkantoor van de techgigant staat vereist een dergelijke oplossing.

Volkswagen T6 Transporter
Volkswagen T6 Transporter

Het gaat om de Volkswagen T6 Transporter, om precies te zijn. Op de afgebakende route op eigen terrein kan de techgigant zo bovendien effectiever aan zijn eigen software sleutelen. Het is nog niet bekend wanneer de zelfrijdende busjes in actie gaan komen. Volgens bronnen van The New York Times loopt het autoproject van Apple sowieso achter op schema.

Apple zou eerst hebben geprobeerd om een eigen auto te ontwikkelen. Ingewijden omschrijven de geheime auto als een sportauto voor topdesigner Jony Ive. Naar verluidt sleutelden op het hoogtepunt meer dan duizend Apple-medewerkers aan de wagen, in een oude Pepsi-fabriek.

Apple rijdt overigens al met steeds meer testvoertuigen op de weg in de Verenigde Staten. Dat is echter vooral om meer data te verzamelen.

Het ontwikkelen van een complete auto bleek moeilijker te zijn dan Apple verwachtte. Daarom werd de focus verlegd naar een ander belangrijk component in de toekomst van transport: software voor zelfrijdende auto’s. Vervolgens bleek het vinden van een geschikte hardwarepartner echter ook een struikelblok.

Apple rijdt overigens al met steeds meer testvoertuigen op de weg in de Verenigde Staten. Dat is echter vooral om meer data te verzamelen, niet om specifieke zelfrijdende software in de praktijk te testen. Eerdere vermeende onderhandelingen met Mercedes-Benz en BMW liepen helaas spaak, maar nu is de overeenkomst met Volkswagen dus naar verluidt beklonken. Hopelijk horen we binnenkort meer!

?Lees ook: Dit gaat de komst van de zelfrijdende auto teweegbrengen

 

 

Reageer op artikel:
‘Apple en Volkswagen werken samen aan zelfrijdende auto’
Sluiten