Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 23 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Onder water ademhalen zonder duikfles met de Aquaman Crystal

Onlangs was de Scorkl in het nieuws, een duikgadget waarmee je 10 minuten onderwater kunt. Maar dat is niets vergeleken met de mogelijkheden van Aquaman Crystal, een kristal dat is ontwikkeld door wetenschappers op de Zuid-Deense Universiteit.

Onder water ademhalen met de Aquaman Crystal

“Duikers zullen op een dag mogelijk geen duikfles meer nodig hebben, omdat ze zuurstof krijgen uit dit materiaal”, aldus Christine McKenzie, een van de wetenschappers die het kristal ontwikkelde.

“Omdat het materiaal zuurstof uit de omgeving absorbeert en zijn werking nauwelijks verliest, is er maar een kleine hoeveelheid nodig om langdurig van zuurstof voorzien te worden”, vervolgt de wetenschapper.

Aquaman Crystal ademhalen
Professor Christine McKenzie (midden) in het laboratorium van de Zuid-Deense Universiteit

Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe materiaal is het element kobalt, dat in samenwerking met een speciaal ontworpen organisch molecuul in staat is zuurstof te putten uit de omgeving. Een emmer van het spul zou al genoeg zijn om alle zuurstof uit een kamer te zuigen.

Aquaman Crystal in de medische wereld

Naast de recreatieve mogelijkheden, wordt er natuurlijk vooral gekeken naar toepassingen in de medische wereld. Zo zouden longkankerpatiënten dankzij Aquaman Crystal kunnen functioneren zonder zuurstoftank.

Het materiaal is eind 2014 ontwikkeld, waarover destijds een publicatie verscheen in wetenschapstijdschrift Chemical Science. Op dit moment wordt er vervolgonderzoek gedaan, vooral naar de manier waarop Aquaman Crystal in de toekomst kan worden toegepast. Op dit moment is het nog niet toepasbaar.

Aquaman Crystal ademhalen

Een voorbeeld dat door de wetenschappers wordt genoemd, is een masker met verschillende lagen van dit materiaal.

McKenzie: “Als het materiaal zuurstof heeft geabsorbeerd, kan het worden vergeleken zuivere zuurstof uit een tank. Het verschil is alleen dat dit materiaal drie keer zo veel zuurstof kan bevatten.”

Dit artikel verscheen als eerste op Outdoor.Manners.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Onder water ademhalen zonder duikfles met de Aquaman Crystal
Sluiten