Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 25 sep 2020

Ashleigh LaThrop: “Timing van Utopia kan niet beter door coronavirus”

Aanstaande vrijdag is het zover: Utopia komt naar Amazon Prime Video. Wij spraken exclusief met hoofdrolspeelster Ashleigh LaThrop.

Bij Utopia denk je waarschijnlijk aan dat verschrikkelijke programma dat jarenlang op SBS 6 is uitgezonden. Gelukkig gaat dit artikel over daar totaal niet over. Behalve de naam hebben beide series helemaal niets met elkaar gemeen. Utopia om Amazon Prime Video is een bizarre serie dat gaat over een groep vrienden die idolaat zijn van een strip. Volgens hen zijn alle rampen op de wereld voorspeld door de tekenaar.

Ashleigh LaThrop schittert in Utopia

De timing van de show kon niet beter. In de serie breekt er namelijk een nieuw dodelijk virus uit waar vooral veel kinderen aan overlijden. Daarnaast wordt ook alles in het werk gezet om een vaccin voor het virus te vinden, maar niet alles is wat het lijkt in Utopia.

Een van de hoofdrollen is voor Ashleigh LaThrop. Ze speelde al in verschillende grote namen zoals The Handmaid’s tail en de 50 Shades-franchise, maar nu heeft ze voor het eerst echt een grote rol te pakken. “Niemand van ons kon voorspellen dat het coronavirus zou ronddwalen nadat we de serie hadden opgenomen. Het is bizar dat deze serie spiegelt wat er op de wereld gebeurt. Het is surreëel.”

Ze is dan ook blij dat ze in deze serie mag spelen: “Het is geweldig, echt een droom die uitkomt. Toen ik het script las was ik meteen verkocht. Ik smeekte om de rol te krijgen. Bovendien ben ik ook een fan van het werk van Gyllian Flynn (showrunner, red.). Bovendien maakte ze van de set echt een warm bad waar iedereen zich thuis voelde. Ik spreek nog steeds met de acteurs met wie we samen de comic-groep vormden.”

Ashleigh LaThrop Utopia
Ashleigh LaThrop speelt Becky (R) in Utopia. (Afbeelding: Amazon)

In de rol van Becky

La Throp speelt Becky, een van de jongeren die helemaal gek zijn van de strip Utopia. Ze is een beetje nerderig, heeft een dodelijke ziekte en ziet in de strip een manier om te genezen. Zelf herkent ze zichzelf wel wat in haar personage. “We zijn beide mensen die erg zorgen voor anderen en anderen op de eerste plaats zetten. Becky is optimistisch, zo gedreven en jaagt haar doelen achterna. Ze geeft leiding op een positieve manier en dat probeer ik ook altijd te doen. Maar ook qua hobbys hebben ze wat gemeen. “Ik houd van cartoons, anime en fantasy. Mensen zien dat misschien als nerderig, maar we weten allemaal dat het supercool is!”

Maar dat doet LaThrop niet alleen op de set, ook buiten de filmwereld zet zich in voor mensen die het lastig hebben. Zo vraagt ze op Instagram onder andere aandacht voor Black Lives Matter en mensen met mentale problemen. Ze vindt dan ook dat acteurs hun positie moeten gebruiken om problemen aan te kaarten. “Mensen luisteren naar jou terwijl ze normaal gezien niet op de hoogte zijn van een probleem, omdat het niet op hun radar is. Ik krijg veel bedankjes voor mijn inzet voor de geestelijke gezondheidzorg. Mensen die een psychisch probleem hebben, vinden fijn dat er aandacht voor is. Ze voelen zich eindelijk gezien.”

Een betere wereld

Maar ook in de serie zelf gaat het om de wereld te verbeteren. Het creëren van een Utopia. Een vraag die de hele serie dan ook terugkomt is “What did you do today to make this world a better place?” Dezelfde vraag beantwoordt LaThrop: “Ik doe er alles aan om iemands dag nog beter te maken. Vooral mensen die niet zo’n glamoureus werk doen als acteren. Ik denk dat het belangrijk is om iedereen gelijk te behandelen.”

Hoewel de serie bij de beschrijving wat nerderig lijkt, zit het vol met actie en humor. In de eerste delen vallen er meer doden dan een gemiddelde Game of Thrones-afleveringen. Ook marteling en een paar andere gruwelijke scènes zie je voorbijkomen. Maar naast actie zit het ook boordevol zwarte humor. “Ik denk dat je beide nodig hebt en vooral in een serie. Deze zijn langer dan films en dus moet je een goede spanningsboog hebben. Je moet de hardere momenten kunnen relativeren, om het publiek te boeien.”

Naast actie en humor is er ook ruimte voor romantiek. (Afbeelding: Amazon)

Op de achtergrond speelt er ook een complottheorie. Ook dit is natuurlijk relevant in deze tijd, aangezien er op dit moment ook een groep mensen is die de overheid wantrouwt. “Ik vind het samenzweringselement in de serie leuk, ook al geloof ik er zelf totaal niet in. Ik kan me er ook geen bedenken. Maar in de show is het tof.”

Wil je zelf weten hoe het allemaal afloopt en Ashleigh LaThrop zelf in actie zien? Utopia is vanaf nu te zien op Amazon Prime Video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ashleigh LaThrop: “Timing van Utopia kan niet beter door coronavirus”
Sluiten