Assassin’s Creed Odyssey Review: Los in het Oude Griekenland

Na Assassin’s Creed Syndicate besloot uitgever Ubisoft dat er wat meer tijd nodig was om de Assassin’s Creed-reeks opnieuw op de kaart te zetten. Met Assassin’s Creed Origins die vorig jaar verscheen kun je het geslaagd experiment noemen. Een jaar later krijgen we echter al een vervolg in de vorm van Assassin’s Creed Odyssey.

Voor een groot gedeelte bouwt Assassin’s Creed Odyssey voort op het fundament dat Origins heeft neergelegd, maar voegt daar wat elementen aan toe. Zo kun je nu kiezen of met een vrouwelijk of mannelijk personage losgaat in de wereld van het Oude Griekenland. Een wereld die er wat mij betreft nog beter uit ziet dan het Oude Egypte, dankzij de vele groene begroeiing en nog meer indrukwekkende tempels en andere bouwwerken. Dit zijn de punten die ons opvielen.

Een grote open wereld

Assassin’s Creed Origins had al een grote wereld, maar Assassin’s Creed Odyssey gooit daar gevoelsmatig nog een schepje bij op. Want de wereld is echt enorm. Net zoals voorgaande games kun je hoge punten beklimmen en dan met de omgeving synchroniseren om op die manier een fast travel punt vrij te spelen. Maar als een bonus krijg je een fantastisch uitzicht, waarbij je enorm ver kunt kijken en allemaal interessante dingen ziet. En net als bij Skyrim kun je terwijl je een missie doet afgeleid worden door een vraagteken op de radar. Volg die en je komt bijvoorbeeld in een grot terecht waar enorme schatten liggen. Ook zijn er een grote hoeveelheid zijmissies te vinden, die je uren geboeid houden.

Assassin's Creed Odyssey gratis

De drang om jezelf te verbeteren

En je wilt die zijmissies ook gaan doen, want net als bij Origins heb je in Assassin’s Creed Odyssey ook een constante drang om jezelf te verbeteren. Voor alles wat je in de wereld doet krijg je experiencepunten en daarmee ga je in level omhoog. Op die manier speel je vaardigheden vrij en kun je tijdens een gevecht bijvoorbeeld een trap uitdelen om door de verdediging van de tegenstander te beuken. Of je speelt de mogelijkheid vrij om jezelf te genezen. Verder zijn er een veelvoud aan wapens om te vinden en jezelf sterker te maken en die kun je bij de smid weer verder upgraden. Op die manier wil je telkens verder blijven gaan om sterker te worden.

Assassin's Creed Odyssey

Invloed hebben op de missies

Nieuw in Assassin’s Creed Odyssey is dat je tijdens gesprekken keuzes kunt maken. En op basis van die missies kunnen dingen ook anders gaan. Zo kwam ik op een gegeven moment een timmerman tegen. Hij wilde zich bij mijn crew aansluiten, met als voorwaarde om zijn broer uit de handen van piraten te redden. Zo gezegd, zo gedaan. Op het eiland aangekomen vermoorde ik alle piraten om vervolgens de broer vrijheid te geven, waarna de beste man alsnog aan zijn verwondingen sterft. Terug bij de timmerman kon ik kiezen om hem de waarheid te geven of te zeggen dat hij zich bij de piraten had aangesloten. Ik vertel daarbij een leugen en zeg dat hij voor een nieuw leven heeft gekozen. De timmerman kijkt daar dwars door heen, gelooft me niet, zegt dat hij nooit voor een leugenaar wil werken en vertrekt. De missie is mislukt, ondanks dat ik nog wel mijn experiencepunten krijg. Maar een toevoeging voor mijn crew kon ik dankzij mijn keuze op de buik schrijven.

Assassin's Creed Odyssey

Varen op een grote boot voelt goed

De beste Assassin’s Creed-game tot aan Origins toe is wat mij betreft Black Flag. Ik heb vele tientallen uren met die game doorgebracht, simpelweg met het varen op een boot. Assassin’s Creed Odyssey brengt dat gevoel toe. Op het grote open water kun je van eiland naar eiland varen, maar onderweg ook als een piraat gaan knokken en de buit van andere schepen te stelen. Het is een ijzersterke toevoeging en het voelt heel erg fijn.

Assassin's Creed Odyssey

Assassin’s Creed Odyssey kent overbodige laadtijden

Over een week of drie komt Red Dead Redemption 2 uit. Vlak voor de release van Assassin’s Creed Odyssey heb ik die game kunnen spelen en zie je hoe fijn het is om een titel te spelen zonder laadtijden. Assassin’s Creed Odyssey heeft er niet erg veel, maar vaak moet je even wachten voordat een gesprek met een missiegever begint. En dat neemt je soms volledig uit de game. Gelukkig is het dan wel weer mogelijk om gesprekken snel door te skippen op het moment dat je de ondertiteling hebt gelezen.

Assassin's Creed Odyssey

Assassin’s Creed Odyssey komt op 5 oktober uit en is dan beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Mocht je hem willen scoren, dan kun je in de Ubisoft Store hem met twintig procent korting krijgen als je genoeg punten hebt. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan onze overzichtspagina hier.

Reageer op artikel:
Assassin’s Creed Odyssey Review: Los in het Oude Griekenland
Sluiten