Home 29 mrt 2018 Ilona Braam

Yes! Ikea meubels eindelijk makkelijk in elkaar zetten met AR

Ikea meubels staan erom bekend dat ze nogal eens voor strubbelingen kunnen zorgen tijdens het in elkaar zetten. Hoewel de instructie plaatjes er op zich simpel uitzien, kan het soms toch verrardelijk lastig zijn en vaak lijkt plankje A precies op plankje B op dat ene gat na. Designer Adam Pickard bedacht dat het makkelijker moest kunnen en ging aan de slag met Assemble AR: een app die je door middel van augmented reality precies laat zien wat je moet doen.

Van Ikea Place naar Assemble AR

Pickard kwam op het idee voor Assemble AR nadat hij kennis maakte met de Ikea Place app. Hiermee kun je met AR precies zien hoe bepaalde Ikea meubelstukken er in je kamer uitzien.

De designer was onder de indruk van de app en begon na te denken over hoe deze technologie ingezet kon worden voor complexere taken. De Ikea handleiding leek hem een goed startpunt.

Assemble AR Ikea app

Geanimeerde AR handleiding

De Assemble AR app is als het ware een AR versie van de normale handleiding. Om te beginnen scan je met de app eerst de barcode op de doos.  Hierna krijg je in dezelfde stijl als de normale handleiding te zien wat je moet doen, maar nu zie je in AR de onderdelen op ware grootte in je kamer liggen.

Stap voor stap wordt je door het montage proces heen geleid door middel van animaties en kun je het virtuele meubelstuk meteen vergelijken met het echte ding. Onder in je scherm worden bepaalde details nog extra uitgelicht en uitvergroot.

Assemble AR

Wanneer komt het?

De designer richt zich met dit project op het experimenteren met de potentie van de technologie en niet zozeer op het leveren van een af product. Wij vinden het in ieder geval een app met potentie en iets dat Ikea zeker moet uitbrengen.

Hoe vaak wou je niet dat je bepaalde dingen in de handleiding kon uitvergroten of vanaf de andere kant kon bekijken? Met Assemble AR zou dat gewoon kunnen.

Er komen steeds meer augmented reality projecten bij, maar op het moment gebruiken we AR nog voornamelijk in combinatie met een smartphone.  Het bedrijf Leap Motion is echter iets nieuws aan het testen: Virtual Wearables.

Adampickard.com

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Yes! Ikea meubels eindelijk makkelijk in elkaar zetten met AR
Sluiten