Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 1 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Astronaut maakt prachtige foto’s van de maan vanaf het ISS

We zouden allemaal wel eens een kijkje in de ruimte en op de maan willen nemen. Gelukkig zorgen astronauten ervoor dat we het kunnen zien.

De ruimte is iets moois en tegelijkertijd iets mysterieus. We weten nog zoveel niet over het universum om ons heen en dus is het prachtig om te zien wat astronauten allemaal delen. Zo zien we regelmatig foto’s van de maan of de Aarde. Het spreekt tot de verbeelding en tegelijkertijd zien we iets van de omgeving waarin onze wereld zich bevindt.

Soichi Noguchi zorgt voor prachtige foto’s

De Japanse astronaut Soichi Noguchi is nu aan het ISS. De Japanner heeft al drie ruimtevluchten al op zijn naam staan. Al in 2005 ging hij mee met de spaceshuttle Discovery. Afgelopen maand ging hij opnieuw naar het ISS. Dit keer met de Crew Dragon van SpaceX.

Hij is inmiddels aangekomen in het ISS en lijkt daar een beetje de huisfotograaf te zijn geworden. Hij gebruikt de camera-apparatuur om de mooiste kiekjes in de ruimte te maken. De laatste die hij maakte is er eentje van de maan en die is echt prachtig.

Beelden van de maan

Op de nieuwe foto’s van Noguchi is een soort ‘maansopgang’. Het lijkt als het ware dat de maan net zoals de zon opkomt in de ruimte. De foto’s zijn genomen in de Cupola module van het ISS. Dat is het observatorium waar zeven ramen zijn en waar de astronauten om hun heen kunnen kijken. Dat deel is sinds 2010 toegevoegd aan het ISS. Naast het prachtige panorama is het natuurlijk ook handig om te checken of er iets aan de buitenkant mis is aan het ISS.

Beeldmateriaal in de ruimte

Overigens zijn er camera’s van goede kwaliteit aanwezig in het ISS. De meeste astronauten maken gebruik van een Nikon D5 DSLR met een telelens om zo foto’s in hoge resolutie van de Aarde te maken. Ook is er een Sony A7S II. Deze is buiten het ISS gemonteerd en heeft 4K-mogelijkheden. Het bijzondere is dat dit toestel de temperatuurwisselingen en de straling in de ruimte kan weerstaan.

Voorlopig kunnen we nog genieten van de kiekjes in de ruimte van Noguchi. Hij blijft nog tot april 2021 in het ISS. Via zijn Twitter-account kun je nog veel meer foto’s bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Astronaut maakt prachtige foto’s van de maan vanaf het ISS
Sluiten