Mark Hofman
Mark Hofman Tech 11 apr 2019

Astronomen schrijven geschiedenis: eerste foto van zwart gat ooit!

Astronomen kondigde het al eventjes aan, maar de kogel is eindelijk door de kerk. Voor het eerst in de geschiedenis van de mens is het gelukt om een foto te maken van een zwart gat. Voor de astronomie, de ruimtevaart en de mensheid is deze mijlpaal zonder enige vorm van twijfel revolutionair te noemen! 

Astronomen maken eerste foto van zwart gat ooit!

In de geschiedenis van de mens hadden we de ontdekkingsreis van Columbus, de eerste maanlanding en nu ook de eerste foto van een zwart gat ooit! Dat de foto eraan zat te komen was al even bekend, maar nu is de kogel ook echt door de kerk. Na een lange tijd van puzzelen en plannen is het eindelijk gelukt: we hebben een zwart gat op beeld. Iets wat eerder nooit voor mogelijk gehouden werd.

Zwart gat eerste

Een zwart gat is een dusdanig zwaar object, dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnappen. Dit is de reden dat er altijd geroepen werd dat een zwart gat dan ook niet in beeld te brengen is. Echter is het tegendeel, volgens een geheel nieuwe theorie, eindelijk bewezen. Dit komt voornamelijk doordat er om een zwart gat ijl gas cirkelt dat dusdanig heet wordt dat het licht gaat uitzenden. Hierdoor is het zwarte gat te vinden en zien we het daadwerkelijke gat doordat dit gas naar binnen wordt gezogen. Kortom: verschillende elementen die ervoor zorgen dat het zwarte gat vastgelegd kon worden.

?LEES OOK: India vernietigt sateliet: ISS mogelijk in gevaar?

Heino Falcke, bedenker van dit project en hoogleraar radiosterrenkunde van de Radbound Universiteit, vertelt tegenover de NOS hoe bijzonder dit is.

“Je kunt dit vergelijken met de maanlanding of de ontdekkingsreis van Columbus.”

Volgens Falcke zien we voor het eerste een compleet nieuwe wereld die totaal anders is dan wat we gewend zijn. “Tot nu toe was dit alleen maar fantasie of wiskundige verbeelding. Nu wordt het echt!”

Reageer op artikel:
Astronomen schrijven geschiedenis: eerste foto van zwart gat ooit!
Sluiten