Asus lanceert Windows Mixed Reality headset: virtual reality voor de massa?

IFA 2017 gaat bijna van start! Europa’s grootste techbeurs vindt plaats in Berlijn. Alle grote techmerken vechten om de aandacht, met als resultaat dat veel nieuwe gadgets al van te voren worden aangekondigd. Zo ook de Windows Mixed Reality headset van Asus. 

Windows Mixed Reality komt eraan!

Een flink aantal laptopmakers introduceerden in de afgelopen maanden hun eigen Mixed Reality headsets. Het is de toekomstvisie van Microsoft als het om virtual reality gaat. Geen externe camera’s of vervelende sensoren, maar lichte en toegankelijke headsets. De technologie is gebaseerd op Microsoft’s Hololens.

Asus Windows Mixed Reality

De naam is lichtelijk verwarrend. De meeste Oculus Rift of HTC Vive games werken namelijk ook gewoon op Windows Mixed Reality headsets. Bovendien ondersteunt Microsoft SteamVR content. Oftewel: als het om virtual reality games gaat, dan kom je zeker aan je trekken. Een interessant platform dus, maar wat kunnen we verwachten?

Asus trapte IFA af  met zijn eigen Windows Mixed Reality headset. De voorkant van de gadget valt meteen op, dankzij de grote polygonen. Ook deze headset kan je bewegingen accuraat tracken, zonder dat er extra sensoren nodig zijn. Bovendien weegt de gadget van Asus minder dan een halve kilo. Dat scheelt een hoop als je een aantal uren achter elkaar digitale werelden wil verkennen!

Zolang consumenten niet massaal een headset aanschaffen, willen ontwikkelaars ook niet grootschalig in games investeren.

Begint er toch iemand tegen je aan te praten, in het echt? Dan kun je de headset omhoog klappen. Nog wat technische details: de headset van Asus heeft een resolutie van 1440 x 1440 per oog en een ververssingssnelheid van 90hZ. Dankzij een speciale coating houdt de gadget geen vieze luchtjes vast. Dat is maar goed ook, want gaming-sessies kunnen behoorlijk intens worden.

Helaas is de headset van Asus vrij prijzig. Later dit jaar komt de Windows Mixed Reality headset uit, met een prijskaartje van 449 euro. Dat is een stuk meer dan Dell’s variant, en dan heb je nog niet eens controllers. Uit demo’s blijkt dat je die wel nodig hebt om de hardware optimaal te benutten.

Dell gaat zijn headset aankomende vrijdag uitgebreid demonstreren. Ook andere merken zullen volgen. Het is een interessante ontwikkeling, maar voorlopig adviseren we je om het allemaal af te wachten. De prijzen liggen nog vrij hoog, wat ook logisch is bij een eerste generatie. Maar dit is weer een extra product wat je elke paar jaar moet vervangen, dus het is essentieel dat je het juiste exemplaar aanschaft.

Dell Windows Mixed Reality
Del’sl Windows Mixed Reality headset

Tegelijkertijd is dat juist de drempel waar virtual reality met moeite overheen komt. Zolang consumenten niet massaal een headset aanschaffen, willen ontwikkelaars ook niet grootschalig in games investeren. Een vicieuze cirkel, die al sind de jaren negentig hardnekkig standhoudt. Check hier al het overige IFA 2017 nieuws, of lees wat er nodig is om virtual reality mainstream te maken.

Reageer op artikel:
Asus lanceert Windows Mixed Reality headset: virtual reality voor de massa?
Sluiten