Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 8 jul 2017

Dit werd ‘m niet: Atari Jaguar, een veel te vroege 64-bit spelcomputer (1993)

Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor de Atari Jaguar.

De rise en fall van Atari

Ooit was Atari de absolute eindbaas in de wereld van de videogames en -consoles. Dat begon in de jaren 70 met speelkasten met games als Pong, begin jaren 80 kwamen hier de succesvolle games en consoles bij.

atari jaguar

Het kon niet op voor Atari, maar er kwam een punt dat het bedrijf te maken kreeg met de wet van de remmende voorsprong. Andere spelers op de markt haalden de Amerikaanse producent van games en consoles in.

Zo bracht Atari in 1993 de Jaguar uit, de vervanger van de 32-bit Atari Panther, die het oorspronkelijk zou opnemen tegen de Super Nintendo en Sega Genesis (beide 16-bit). Maar de Panther ging nooit in productie. Er werd een stap overgeslagen.

Te gecompliceerd voor gameontwikkelaars

De Jagur moest het helemaal worden. 64-bit, dat was ongekend voor die tijd. Misschien was dat juist direct ook het probleem. De Jaguar beschikte over vijf processoren in drie chips. Veel ontwikkelaars hadden daardoor moeite met het bouwen van games en haakten af. Atari zelf maakte zelfs bijna geen spellen voor de Jaguar.

In totaal zijn er 67 games voor deze console uitgebracht. In 1994 werd de Jaguar nog wel in Europa uitgebracht, maar net als in de Verenigde Staten flopte de spelcomputer.

Waar de Jaguar het al niet kon winnen van de 16-bit Super Nintendo, werd de Jaguar later omver gelopen door de PlayStation, Sega Saturn en Nintendo 64.

Het kan altijd erger

Het is niet de grootste flop van het Amerikaanse bedrijf. Dat is namelijk deze game, die massaal op de vuilnisbelt belandde en de Amerikaanse videogamecrisis in 1983 inleidde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: Atari Jaguar, een veel te vroege 64-bit spelcomputer (1993)
Sluiten