Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 26 apr 2017

Deze prachtige Nederlandse lamp wordt ontworpen met kunstmatige intelligentie

Heb je binnenkort een nieuwe lamp nodig? Klop dan eens aan bij Atelier Robotiq. Daar worden nieuwe lampen namelijk ontworpen door robots met behulp van kunstmatige intelligentie.

De opkomst van robots

Robots worden er steeds slimmer op. Ze kunnen tekenen, schilderijen verven en zelfs boeken schrijven. Daarmee komt de wereld uit science-fiction boeken en films steeds dichterbij. Daar kleven natuurlijk een hoop nadelen aan.

Wat voor plek hebben wij als mensen nog in de maatschappij wanneer robots alles overnemen? Volgens Elon Musk en Bill Gates moeten er nu al maatregelen getroffen worden. Steeds meer arbeiders komen immers op straat te staan.

Vandaag bekijken we robots even van de zonnige kant. Rotterdamse designers hebben namelijk met hun eigen robot een bijzonder product op de markt gezet: een lamp genaamd Out of Order. De unieke lamp wordt door een robot geweven.

Robot ontwerpt zijn eigen lamp met behulp van kunstmatige intelligentie

Niet aan de lopende band, maar op basis van zijn eigen creativiteit. Ja dat lees je goed, de robot bepaalt zelf hoe je lamp er uit gaat zien. Een robotarm draait een draad van koolstofvezel rondom een mal. Het technologische hoogstandje begon met een standaard patroon, maar wijkt daar steeds meer van af.

De designers van Atelier Robotiq weten dus zelf ook niet hoe de led-lamp er uiteindelijk uit gaat zien. Daarmee is het een intrigerend experiment. Wat gebeurt er als robots zelf los gaan met hun creativiteit?

Atelier Robotiq bestaat uit een diverse groep designers. Ze zijn niet alleen opgeleid als kunstenaar en productontwerper, maar ook als robotica-expert en ingenieur in de luchtvaart. Voor dit bijzondere project schakelden ze ook het Amsterdamse designduo BCxSy in.

De led-lamp was al op verschillende meubelbeurzen in Italië te zien. Het is helaas nog niet bekend hoeveel het eindproduct uiteindelijk gaat kosten. Wel kun je alvast de Lamp UFO 3 aanschaffen voor 340 euro. Dat model is ook door dezelfde robot ontworpen.

Atelier Robotiq

Over lampen gesproken: check deze vijf slimme lampen die in elke huiskamer passen. Heb je al het slimme lampensysteem van Ikea gezien? Opeens is het niet duur meer om je huis om te toveren in een smart home.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Atelier Robotiq

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze prachtige Nederlandse lamp wordt ontworpen met kunstmatige intelligentie
Sluiten