Dit gebeurt er wanneer een atoombom op een grote stad gegooid wordt

Wetenschap Sam Dille 5 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is een ramp waarvan we allemaal hopen nooit getuige van te worden: een atoomontploffing. Je hebt er vast wel een beeld bij: verblindende lichtflitsen, een gigantische oranje vuurbal en enorme schokgolven. Maar wat gebeurt er nou écht als een atoombom een grote stad treft?

Om mensen te helpen begrijpen hoe een atoomramp grote steden over de hele wereld zou beïnvloeden, heeft de kernwapenhistoricus Alex Wellerstein een interactieve tool gemaakt, genaamd NukeMap. Hiermee kunnen gebruikers de gevolgen simuleren op basis van aanpasbare variabelen. Met behulp van bestaande modellen kan de simulator van Wellerstein het aantal slachtoffers en gewonden van een atoombom voorspellen. De gegevens zijn bedoeld als een richtlijn en zijn niet honderd procent betrouwbaar. Nucleaire aanvallen zijn namelijk heel moeilijk te voorspellen.

NukeMap

Voor we je het model van Wellerstein laten zien, is het belangrijk dat je de verschillende zones begrijpt. Ze zijn verdeeld in verschillende kleuren:

Geel: vuurbal – In minder dan een seconde na de ontploffing van de atoombom stoot er een gigantische vuurbal uit. Die is gevuld met hete lucht en wapen resten. Alle gebouwen, objecten en mensen die zich binnen deze straal bevinden, gaan waarschijnlijk in vlammen op.

Groen: straling – Ongeveer 15 minuten na de ontploffing bereiken wolken van stof en radioactieve deeltjes de grond. Die nucleaire neerslag stelt de mensen bloot aan straling. Wellerstein schat dat tussen de 50 en 90% van de mensen binnen deze straal komt te overlijden aan de effecten van deze straling.

Blauwgrijs: luchtstoot – Luchtstoten zijn krachtig genoeg om woongebouwen omver te blazen. Er vallen waarschijnlijk ook hier enorme aantallen gewonden en doden.

Oranje: thermische straling – Mensen die zich binnen deze straal bevinden, kunnen derdegraads brandwonden of ernstige littekens krijgen, of zelfs verlamd raken.

Lichtgrijs: lichte schade – Binnen deze zone is de druk van de atoombom iets kleiner. Ruiten en glazen kunnen nog breken op dit punt. Dit kan veel verwondingen veroorzaken bij een omringende bevolking.

Wat gebeurt er als er een atoombom op Amsterdam valt?

Als voorbeeld gebruiken we onze hoofdstad, Amsterdam. En de atoombom in kwestie is de Ivy King – de grootste atoombom die de Verenigde Staten ooit hebben getest (500 kt). Stel de Ivy King valt op Amsterdam, dan zijn de zones op deze manier verdeeld:

atoombom Amsterdam voorspelling
De voorspelling (Afbeelding: Nukemap 2.65/Alex Wellerstein/Google Maps)

Zoals je kunt zien bevindt heel Amsterdam zich in een kritieke zone. Ook omringende plaatsen zijn in gevaar waaronder Diemen, Landsmeer en Amstelveen. Het model schat dat er ongeveer 247,640 mensen het loodje leggen. Nogmaals: het voorspellen van de gevolgen van atoombom is ontzettend lastig. Dit is daarom geen waterdicht scenario. Hopelijk komen we er nooit achter of het model van Wellerstein dit juist heeft voorspeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen