Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 13 jul 2017

De toekomst is hier: luxe Audi A8 sedan rijdt helemaal zelf

Vol trots onthulde Audi onlangs de nieuwe Audi A8 sedan in Barcelona. Uiteraard zette de automaker hiermee weer een beest van een auto neer met allerlei technisch vernuft. Maar de feature die absoluut de show steelt is de level 3 autonomie van de A8. Audi schiet hiermee Mercedes-Benz en zelfs Tesla voorbij en brengt met de Audi A8 een mate van autonomie die we nog niet op de weg hebben gezien.

Traffic jam pilot neemt sturen, remmen en optrekken helemaal over

De Audi A8 is de eerste productieauto met een level 3 autonomie. Deze zelfrijdende feature gaat onder de naam traffic jam pilot en neemt alles met betrekking tot het rijden over tot een snelheid van maximaal 60 km per uur. Audi is zelfs zo moedig om te stellen dat je je handen bij het aanzetten van traffic jam pilot permanent van het stuur kunt halen. Met een druk op een knop is de feature geactiveerd en wordt er voor je gestuurd, geremd en weer opgetrokken. Je zou bijna gewoon achterin gaan zitten om een filmpje te kijken.

Audi A8 sedan

Hoe krijgt de Audi A8 het voor elkaar?

De traffic jam pilot feature maakt gebruik van verschillende technologieën en apparatuur om op deze manier zelf te kunnen rijden. Zo is de Audi als eerste productieauto ook uitgerust met LIDAR technologie. Hierbij wordt de afstand tot een bepaald object bepaald door gebruik te maken van laserpulsen. Deze technologie wordt gebruikt in combinatie met de voorste camera, een radar en ultrasonische sensoren. Het is echter niet allemaal goud wat de traffic jam chauffeur betreft. Helaas moet er wel een fysieke barrière zijn tussen jou en tegemoetkomend verkeer. Anders gaat het alsnog mis met je nieuwe Audi.

Audi A8 sedan

Autonomie wordt stapsgewijs ingevoerd

Helaas zul je sowieso even moeten wachten voordat je de volle kracht van de zelfrijdende Audi kunt ervaren. Het bedrijf is van plan de traffic jam pilot stapsgewijs in te voeren. Hoe Audi dat precies voor zich ziet is onbekend. Het zou kunnen dat ze willen voorkomen dat mensen wat te enthousiast worden en gevaarlijke situaties veroorzaken.

Audi A8 sedan

Wielen kunnen apart verhoogd en verlaagd worden

Een ander hoogtepunt van de nieuwe Audi is het 48 volt actieve elektromechanische vering platform. Dit zorgt ervoor dat elk wiel apart verhoogd of verlaagd kan worden, afhankelijk van de situatie. Op deze manier is de auto op allerlei verschillende soort omstandigheden voorbereid en zou het bijvoorbeeld de effecten van een botsing kunnen verminderen.

Audi A8 sedan

In 2020 level 4 autonomie

De Audi A8 is net onthuld, maar de automaker gaat alweer door met het volgende project. Audi is samen met Nvidia, bekend om de grafische kaarten, hard aan het werk aan een uitgebreider autonoom systeem voor auto’s in 2020. Dit systeem gaat weer een stapje verder en verhoogt de autonomie naar level 4.

Het belooft wat te worden over een paar jaar. 2020 lijkt het jaar te zijn dat er van alles gaat veranderen. Niet alleen zullen we blijkbaar massaal in zelfrijdende auto’s zitten, ook op onze smartphones en zelfs in huis ziet het ernaar uit dat we overgenomen zullen worden door kunstmatige intelligentie.

 

 

Reageer op artikel:
De toekomst is hier: luxe Audi A8 sedan rijdt helemaal zelf
Sluiten