Ilona Braam
Ilona Braam Elektrisch 14 sep 2017

Audi wil actieradius elektrische auto’s vergroten met zonnepanelen

Hoe ver je daadwerkelijk kunt rijden met een elektrische auto voordat je batterij ermee ophoudt, is een belangrijke beweegreden om wel of niet voor een auto te gaan. Daarom doen autobouwers er alles aan om voor een zo groot mogelijk rijbereik te zorgen. Audi kijkt in de zoektocht naar het ultieme rijbereik naar de zon en probeert via zonnepanelen het batterijleven van de elektrische Audi’s een boost te geven.

Dunne flexibele zonnepanelen over het hele dak

De automaker werkt hiervoor samen met Alta Devices, een afdeling van het Chinese bedrijf Hanergy. Deze multinational richt zich voornamelijk op het genereren van zonne-energie, windenergie en waterkracht. Volgens Hanergy zelf is het bedrijf ‘s werelds grootste producent van thin-film zonnecellen, welke relatief dun en erg flexibel zijn. Deze dunne zonnepanelen zouden zich perfect kunnen vormen naar de welvingen van een auto. Audi voorspelt dat de panelen waarschijnlijk over het hele dak van de elektrische auto’s geplaatst zullen worden om zoveel mogelijk energie op te wekken. Zelfs bij weinig zonlicht zouden de panelen, met een efficiëntie van 25 procent, nog behoorlijk wat energie bij elkaar weten te schrapen.

Hanergy flexibele GaAs thin-film zonnecellen

Zonnepanelen zullen de batterij uiteindelijk rechtstreeks opladen

In eerste instantie is het de bedoeling dat de zonnecellen energie zullen gaan leveren aan bijsystemen, zoals de airconditioning en massagestoelen. Op deze manier verbruiken deze systemen minder energie van de batterij, waardoor je net iets verder kunt rijden. In een later stadium wil Audi de batterijen rechtstreeks opladen via de zonnepanelen. Hiervoor is helaas nog wat meer onderzoek nodig, maar het zou wel een hele grote stap vooruit zijn in onze elektrische toekomst op de weg.

Hanergy zonnepanelen
Hannergy zonnepanelen

Prototype voor het einde van 2017 af

De twee bedrijven zijn nog bezig met het ontwikkelen van een prototype. Deze zou voor het einde van het jaar klaar moeten zijn. Verder is er nog niet zoveel bekend over hoeveel energie er precies opgewekt zou kunnen worden en met hoeveel de actieradius van de auto’s zou worden verlengd.

Eerder zag Elon Musk af van zijn eigen plan om de Tesla Model 3 te voorzien van zonnepanelen. Het idee zou volgens de Tesla ingenieurs simpelweg niet werken en er zou maar een magere 48 km aan energie worden opgewekt. Wie weet dat Audi de ogen van de visionair weer doet blinken met hoop en dat we binnenkort alsnog een Model 3 met zonnepanelen krijgen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Audi wil actieradius elektrische auto’s vergroten met zonnepanelen
Sluiten