Sam Dille
Sam Dille Space 2 dec 2020

Australië ontdekt miljoenen nieuwe melkwegstelsels: dit is hun geheim

De ruimte is een groot onbekend hol. De ene naar de andere interessante ontdekking vliegt ons om de oren. Ook vandaag hebben we weer een interessante vondst voor je klaarstaan. Een Australisch wetenschapsbureau heeft namelijk een miljoen nieuwe melkwegstelsels ontdekt.

Het meest gedetailleerde en snelste onderzoek van de zuidelijke hemel heeft ongeveer een miljoen onontdekte melkwegstelsels bloot weten te stellen. Wetenschappers van de CSIRO, het nationale wetenschappelijke bureau van Australië, hebben met behulp van een radiotelescoop dit onderzoek uitgevoerd. Wat normaal jaren duurt, heeft de CSIRO in ongeveer twee weken uitgevoerd. Ze hebben dus hard gewerkt, maar dan heb je ook wat.

De Google kaart van melkwegstelsels

Een studie die is gepubliceerd in een Australisch tijdschrift rapporteert de eerste resultaten van het onderzoek. Het onderzoek wordt beschreven als ‘de Google-kaart’ van het universum, die de meest gedetailleerde atlas van de zuidelijke melkwegstelsels tot nu toe heeft opgeleverd.

Wat dit onderzoek zo snel liet verlopen is de AKSAP, Australian Square Kilometre Array Pathfinder. Dit is niet zomaar een radiotelescoop, maar een reeks van 36 schotelvormige antennes die in de Australische woestijn geplaatst zijn. De antennes luisteren naar radiogolven uit de verre ruimte en kunnen tot een wel dertig keer zo groot gebied traceren, dan een ‘normale’ antenne. Met behulp van deze golven konden de wetenschappers foto’s schieten van de melkwegstelsels.

ASKAP
De slimme antennes traceren verre geluiden (Afbeelding: CSIRO)

Door ongeveer 900 foto’s te nemen in 300 uur kon het team een uitgebreide kaart van de zuidelijke hemel samenvoegen met eerdere onderzoeken. Deze foto’s hebben zo’n 70 miljoen pixels en laten 3 miljoen melkwegstelsels zien. Een derde van die 3 miljoen was voor dat onderzoek nog niet ontdekt.

Vervolg onderzoek

Met behulp van deze nieuwe kaart kunnen astronomen in de toekomst supernova’s, pulsars en zwarte gaten bestuderen. In de komende vijf jaar gaat de CSIRO met de antennes tien grote luchtonderzoeken uitvoeren, die per project ongeveer 1500 uur duren. Verwacht dus niet nog een keer zo’n snel resultaat te krijgen. De CSIRO verwacht in de toekomst nog tientallen miljoenen nieuwe melkwegstelsels te kunnen ontdekken.

Op de website van de CSIRO kun je een interessante rondleiding maken door de kaart.

Zwart gat

Ook Japan doet nader onderzoek naar sterrenstelsels. Dit onderzoek heeft een stuk minder leuk nieuws opgebracht. Volgens dit onderzoek naderen we zelfs een zwart gat. Lees hier meer over deze schokkende ontdekking.

Reageer op artikel:
Australië ontdekt miljoenen nieuwe melkwegstelsels: dit is hun geheim
Sluiten