Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Duurzaamheid 29 aug 2014
Leestijd: 1 minuut

Australische tiener zuivert water en genereert elektriciteit met alleen zonlicht!

De Google Science Fair is een wedstrijd waarin jongeren zelf projecten bedenken en realiseren. De winnaars krijgen van Google een smak geld om hun ideeën te verwezenlijken. Onlangs zagen we Rethink al voorbijkomen, een computerprogramma tegen cyberpesten. De Australische tiener Cynthia Lam bedacht ook iets geweldigs: een apparaat dat water zuivert én elektriciteit opwekt. Het knapste is nog dat het filter erg milieuvriendelijk is, het werkt volledig met zonlicht.

Onder invloed van ultraviolet licht, reageert het titaniumoxide met het water, waardoor zuurstof en waterstof gescheiden worden. Er ontstaan vrije radicalen, die er voor zorgen dat organisch materiaal (ziektekiemen) razendsnel afgebroken worden. Als klap op de vuurpijl zou het waterstof een brandstofcel kunnen vullen. Zo zorgt zonlicht niet alleen voor schoon water, maar wordt er tegelijkertijd elektriciteit opgewekt. De H2Pro is bedoeld voor ontwikkelingsgebieden, waar water en elektriciteit schaars zijn. Erg clever!

 
En? Is dit hét apparaat om voor schoon water en elektriciteit te zorgen? Nog niet: uit de experimenten bleek dat de H2Pro wel negentig procent van al het afval uit water verwijderde, maar het opwekken van elektriciteit werkte niet goed. Soms ontstond er enige spanning, maar de opwekking was niet stabiel.

 
Mocht Cynthia de prijs voor het beste idee winnen, dan ontvangt ze 25.000 dollar om het project uit te werken; dan heeft ze tijd zat om de H2Pro te verbeteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Australische tiener zuivert water en genereert elektriciteit met alleen zonlicht!
Sluiten