Deze auto’s zijn het populairst bij dronken bestuurders in de VS

Er is natuurlijk geen enkel excuus om als bestuurder onder invloed te de weg op te gaan. Toch gebeurt het vaak zat, ook in de Verenigde Staten.

Dronken bestuurders zijn een groot probleem. Niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld. Ook in de Verenigde Staten komt het veel te vaak voor. In dat land overlijden er elk jaar 10.000 mensen die overlijden door beschonken bestuurders.

Dronken bestuurders in de VS

In de Verenigde Staten ligt de alcoholgrens hoger dan in Nederland. Hier ligt de grens op 0,5 promille, terwijl dat in de VS 0,8 promille is. Beter is het natuurlijk helemaal zonder alcohol in het bloed achter het stuur te gaan.

Je hebt natuurlijk sommige auto’s die best wel wat vertellen over de bestuurder, althans dat denken we. Zo denken we bij een Skoda stationwagen vaak aan brave huisvader in een Vinex wijk, terwijl we BMW vaak een aso-imago heeft, maar dat waarschijnlijk is gebaseerd op ietwat jaloezie. Maar in welke auto rijden nu de mensen die met een glaasje teveel achter het stuur zitten? De Amerikaanse verzekeringssite Insurify zocht het uit op basis van 2,7 miljoen verzekeringsinschrijvingen.

Het onderzoek

Bij het aanvragen van een autoverzekering in de Verenigde Staten moeten de bestuurders hun rijdershistorie inleveren zoals verkeersovertredingen als rijden onder invloed. Daarnaast voegde Insurify ook de cijfers toe van hoevaak een auto is aangeschaft. Met die statistieken is het tot een berekening gekomen hoe vaak mensen onder invloed rijden en welke auto ze gebruiken. Daarin zijn een aantal opvallende statistieken te zijn.

Uit de cijfers blijkt dat 17,9 van elke 1.000 mensen een of meerdere bekeuringen hebben gehad voor rijden onder invloed. Dat is dus bijna 2 procent van de Amerikanen met een rijbewijs. Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen vooral in pickup trucks rijden. Een auto die vooral populair is in de minder stedelijke gebieden.

Een opvallend detail is dat dronken bestuurders in dezelfde auto’s rijden als verkeersaso’s. De vier auto’s in de top tien die geen pickup truck zijn, staan bovenaan in het lijstje aso-bestuurders. Daaronder worden overtredingen verstaan als doorrijden bij een ongeval, bumperkleven, niet reageren op stoptekens en straatracen.

Dit is het gehele lijstje:

  1. Ram 2500 (45.3)
  2. Chevrolet S-10 (35.9)
  3. BMW 4 Series (31.7)
  4. Audi A4 (31.1)
  5. Dodge Dakota (30.5)
  6. Subaru WRX (30.0)
  7. BMW 7 Series (29.0)
  8. Ford Ranger (28.9)
  9. Chevrolet Silverado (28.3)
  10. GMC Sierra (28.0)

De cijfers zijn het aantal mensen per 1000 bestuurders die gepakt zijn voor rijden onder invloed.

Nette bestuurders

Overigens is het ook goed om te weten welke mensen zich wel keurig aan de dranklimiet houden. Uit de cijfers blijken dat bestuurders te zijn van de Toyota RAV4, Hyundai Sante Fe en de Toyota Sienna. Dat aantal ligt flink onder het gemiddelde.

Reageer op artikel:
Deze auto’s zijn het populairst bij dronken bestuurders in de VS
Sluiten