Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 7 dec 2017

Simpele lifehack zorgt dat anderen niet op je laptop overal kunnen inloggen

Autofill is een handige feature, waarbij invulvelden, zoals je wachtwoord of adresgegevens, automatisch worden ingevuld. Als je op je laptop Google Chrome gebruikt, kan Chrome je helpen met het onthouden van je inloggegevens. Ontzettend handig voor jezelf, maar minder leuk als ook anderen op deze manier automatisch kunnen inloggen op al je accounts als ze even achter je computer zitten. Met deze lifehack kun je dat omzeilen, terwijl je nog wel van autofill gebruikt kunt blijven maken.

Nooit meer wachtwoorden invoeren met autofill

Als je voor het eerst ergens gaat inloggen in Google Chrome, vraagt Google Smart Lock je braaf of hij deze inloggegevens voor je moet bewaren. Als je hierop ingaat, hoef je de volgende keer dat je weer op dezelfde plek wilt inloggen niet opnieuw je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Je vriendin hoeft dit echter ook niet wanneer ze stiekem op je laptop je Facebook berichten wil gaan bekijken.

Facebook login autofill

Verkeer wachtwoord invoeren

Om dit te omzeilen is er een simpel trucje. Wanneer Chrome je vraag om je gegevens voor de eerste keer in te vullen, moet je namelijk liegen. Zo kun je bijvoorbeeld een letter of cijfer extra plakken achter je wachtwoord. Google Chrome onthoudt dit foutieve wachtwoord en met deze autofill gegevens kan iemand inloggen. Jij weet echter dat er een karakter teveel is, welke je simpelweg telkens delete bij het inloggen. Uiteraard is het net iets meer werk dan autofill normaal gebruiken, maar het is minder werk dan je hele wachtwoord opnieuw invoeren en mensen die zogenaamd even iets opzoeken op je computer kunnen nergens meer bij.

Laatste karakter veranderen

Uiteraard kan het zijn dat zo iemand ook achter dit trucje komt en weet dat er een extra karakter is. Het is daarom misschien nog handiger om bijvoorbeeld het laatste karakter van je wachtwoord te veranderen. Jij weet wat het laatste karakter wel moet zijn en logt zo in. Iemand anders kan met het delete trucje niks meer beginnen. Als ze weten dat het laatste karakter niet klopt, kunnen ze uiteraard alle mogelijke karakters afgaan. Maar na een paar pogingen wordt waarschijnlijk het account geblokkeerd en krijg je een notificatie van de inbraakpogingen.

Huidige autofill wachtwoorden verwijderen

Als je je autofill gegevens al hebt ingevoerd in Chrome en je wilt dit trucje toepassen, moet je uiteraard eerst deze gegevens aanpassen. Hiervoor kun je naar de pagina gaan waar je je wachtwoord moet invullen en het foutieve wachtwoord invoeren. Google Smart Lock vraagt je of je het opgeslagen wachtwoord wilt updaten. Kies ja en klaar is Kees.

Als je geen zin hebt om alle sites af te gaan kun je ook naar de instellingen van Chrome gaan. Kies in de instellingen voor Geavanceerd > Wachtwoorden beheren. Hier zie je een lijst van alle sites waar je een wachtwoord hebt opgeslagen. Rechts van elke site zie je een oogje en een menu met stippen. Door op het oogje te klikken kun je zien wat het huidige wachtwoord is. Als je computer is vergrendeld met een wachtwoord, moet je deze eerst invoeren voordat je iets mag bekijken. Bij het stippen-menu kun je je wachtwoord weer verwijderen, zodat je de volgende keer dat je inlogt een verkeerd wachtwoord kunt opslaan.

Reageer op artikel:
Simpele lifehack zorgt dat anderen niet op je laptop overal kunnen inloggen
Sluiten