Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 8 dec 2017

Wat nou als de toekomst van autonome auto’s nooit komt?

Het idee van de autonome auto bestaat al behoorlijk lang en sinds de vorige eeuw zijn mensen al bezig met het zelfstandig proberen te krijgen van de voertuigen. De groeiende populariteit van elektrische auto’s, lijkt de weg naar de autonome auto enigszins te versoepelen. De technologie voor het daadwerkelijk zelfstandig laten rijden van auto’s lijkt echter nog lang niet goed genoeg te werken. Daarnaast is het de vraag of mensen er wel open genoeg voor staan en hoe de auto’s in godsnaam geïmplementeerd zullen worden op de wegen.

Autonome auto mist complexiteit menselijke hersenen

Op zich lijkt de technologie wat betreft de zelfrijdende auto’s ver genoeg te zijn om  op de weg los te laten, mits het systeem niet te maken krijgt met menselijke bestuurders. Deze zijn namelijk onvoorspelbaar en kunnen de meest onlogische beslissingen nemen. Een menselijke bestuurder kan vaak nog een ongeluk vermijden, maar autonome auto’s hebben nog niet het niveau van de menselijke hersenen bereikt. Hierdoor zijn ze helaas op veel dingen niet voorbereid. De menselijke hersenen zijn behoorlijk complex en op het moment nog onmogelijk om na te maken en in een zelfrijdende auto te stoppen.

hersenen

Aparte baan voor zelfrijdende auto’s

Het lijkt er dus op dat autonome auto’s voorlopig niet geïmplementeerd kunnen worden, als er ook nog mensen achter het stuur zitten. Een optie zou zijn om een aparte baan te maken voor autonome auto’s. Dit zou echter onnodig veel geld kosten en daarbij is het bijna onmogelijk om te kunnen verzekeren dat menselijke bestuurders of zelfs fietsers en voetgangers geen roet in het eten zouden strooien.

Geen menselijke bestuurders op de weg

De enige echt werkbare optie lijkt te zijn dat er überhaupt geen menselijke bestuurders meer op de weg mogen rijden, wanneer autonome auto’s worden geïmplementeerd. Zoals je wel kunt bedenken zou zo’n plan op ontzettend veel weerstand stuiten. Om zoiets door te voeren zou de overheid langzaamaan steeds een stukje meer die kant op moeten gaan. Eerst zouden bijvoorbeeld alle auto’s met een verbrandingsmotor verbannen kunnen worden, waardoor iedereen zou moeten overstappen naar elektrische auto’s (ook dit zal al op veel verzet stuiten). Deze elektrische auto’s zouden stiekem uitgerust kunnen zijn met autonome technologie of later een autonomie update kunnen krijgen. Uiteindelijk zou het mogelijk kunnen zijn om alleen nog autonome auto’s op de weg te hebben rijden.

autonome auto

Autonome auto’s echt veilig?

Al met al lijkt het er in ieder geval op dat we nog een behoorlijk lange tijd zullen moeten wachten, totdat er echt op een veilige manier autonome auto’s op de weg zullen rijden. En wanneer ze er dan eindelijk zijn, zal alles dan daadwerkelijk zo veilig zijn geworden? In verschillende films en series is het menigmaal gebeurd dat een autonome auto werd gehackt en de inzittende toevallig in een afgrond verdween of een fatale botsing veroorzaakte.

Je leest ongetwijfeld vaak over zelfrijdende auto’s, welke eraan zouden komen. Heb je je echter ooit wel eens afgevraagd hoe het voelt om een zelfrijdende auto te zijn? Een paar Duitse onderzoekers in ieder geval wel. Om het autonome auto gevoel te voelen bedachten ze en manier om als zelfrijdende auto rond te rijden.

Reageer op artikel:
Wat nou als de toekomst van autonome auto’s nooit komt?
Sluiten