Ilona Braam
Ilona Braam Tech 7 jul 2019

Eindelijk een vliegtuig dat echt helemaal zelf kan landen

Je zou denken dat vliegtuigen al een tijdje zelfstandig kunnen landen, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar.  Onlangs wist een team van Duitse onderzoekers aan de Technische Universität München het echter eindelijk wel voor elkaar te krijgen. Ze ontwikkelden een automatisch landingssysteem voor een klein vliegtuig, waarbij er echt geen input van een piloot of een extern systeem nodig is. Het zou mogelijk het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk.

Huidige landingssystemen niet helemaal autonoom

Het klopt dat vliegtuigen tegenwoordig ook zonder piloot kunnen landen, maar technisch gezien doen ze dat alsnog niet helemaal autonoom. De automatische landingssystemen waar bijvoorbeeld passagiersvliegtuigen mee zijn uitgerust, hebben namelijk alsnog input nodig van de grond. Dat gebeurt in de vorm van radiosignalen, die door het Instrument Landing System (ILS) worden uitgezonden. Dankzij deze radiosignalen weet het landingssysteem aan boord precies waar de landingsbaan zich bevindt om veilig te kunnen landen.

Vliegtuig autonoom landen Duitse onderzoekers

Vliegtuig met camera’s

Het systeem van de Duitse onderzoekers heeft echter de ILS radiosignalen van de grond helemaal niet nodig. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van camera’s op de neus van het vliegtuig. Dankzij de camera’s kan het vliegtuig “zien” waar de landingsbaan zich bevindt en kan het systeem de landing inzetten. Dit werkt dankzij verschillende infrarood camera’s overigens ook als het erg mistig is en je normaal gesproken met een camera helemaal niks zou kunnen zien.

Succesvolle  test

Onlangs werd het systeem getest met een piloot aan boord en gelukkig hoefde de piloot helemaal niet in te grijpen. De camera’s kunnen de landingsbaan al op een behoorlijke afstand van het vliegveld spotten. Mogelijk is dit een oplossing voor kleinere vlieghavens, waar er doorgaans niet gewerkt wordt met een ILS systeem. Het ILS systeem is over het algemeen weggelegd voor grotere vliegvelden. Natuurlijk staat de technologie op het moment nog in de kinderschoenen en zal het nog wel een tijdje duren voordat zoiets massaal ingezet gaat worden. Mogelijk zou het toegevoegd kunnen worden aan het huidige arsenaaal aan landingssystemen.

Ook onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit MIT zijn een tijdje geleden bezig geweest met vliegtuigen. Ze waren hierbij minder geïnteresseerd in autonoom landen, maar wel in een vliegtuig zonder propellers. In plaats van propellers zou het vliegtuig ionische wolken moeten gebruiken om in de lucht te blijven.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Techcrunch

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Eindelijk een vliegtuig dat echt helemaal zelf kan landen
Sluiten