Awesome! Hasselblad lanceert dé systeemcamera ter grootte van een DSLR

Hasselblad is een beroemd, exclusief cameramerk, waar je doorgaans niet zo veel over hoort. Hoe exclusief? NASA neemt deze Zweedse toestellen mee de ruimte in… Dan weet je het wel ongeveer! Hasselblad brengt nu de X1D uit: een digitale medium format, spiegelloze systeemcamera uit, met een sensor van 50 megapixels.

Hasselblad medium format in een kleine body

De behuizing van de Hasselblad is klein, maar men heeft er toch een sensor van 44x33mm in weten te persen. Daar kun je heel wat licht mee vangen. De X1D is een medium format camera, die nog kleiner is dan een digitale spiegelreflex. Erg indrukwekkend!

Ondanks dat de toestellen met de hand gemaakt worden, is de X1D helemaal up-to-date. De camera heeft een 2,4 megapixel viewfinder, en je stelt ‘m in met een touchscreen van drie inch. De behuizing is natuurlijk stof- en waterdicht, en biedt ruimte aan meerdere SD-kaarten. Tegelijk met de X1D verschijnen twee verschillende lenzen, met een nieuwe lens mount. De standaard heet XCD: de nieuwe lenzen zijn een 45mm F3,5 groothoeklens, en een 90mm 4,5F korte telelens. Er wordt ook gewerkt aan een adapter, zodat je ook H12-lenzen kunt gebruiken.

De Hasselblad X1D verschijnt komende augustus. De prijs (voor de body) zal rond de 9.000 euro liggen. Misschien is dat even schrikken, maar vóór dit nieuwe model kon je toch wel op het (drie)dubbele van dat bedrag rekenen voor een Hasselblad. Van een instapmodel kun je niet echt spreken, maar het is een fantastische, compacte optie voor de professionele fotograaf. Meer info vind je hier!

Reageer op artikel:
Awesome! Hasselblad lanceert dé systeemcamera ter grootte van een DSLR
Sluiten