Daniel Koster
Daniel Koster 9 jan 2016

Baanbrekend; écht draadloos opladen is met de Cota eindelijk een feit

Tot nu toe was draadloos opladen niet wat we ervan hoopten. De technologie is oninteressant. Ja, de nieuwere Samsung phones kon je op een schijfje leggen waardoor-ie zonder draad oplaadde. Echter moest dat apparaat zelf wel in het stopcontact. En je kon je phone dan ook niet oppakken en gebruiken, want dan laadde-ie niet meer op. Draadloos opladen, nee! Gelukkig zijn onze wensen nu door een ander innovatief bedrijf gehoord en is het eerste échte draadloze opladen een feit.

Draadloos opladen door middel van een chip

Ossia is met de Cota gekomen, een oplossing waar ons hart sneller van gaat kloppen. Het principe? Het bedrijf heeft een chip ontwikkeld. Deze chip werkt samen met een Cota basisstation. Dit basisstation zend energie uit die door de chip wordt ontvangen en wordt gebruikt om je smartphone (of andere apparaat, zoals je tablet, laptop, afstandsbediening en meer) op te laden. Dit kan tot op tien meter afstand. De techniek kent echter ook een paar mindere punten.

Niet enkel rozengeur en maneschijn

Helaas zijn er een paar nadelen met het draadloze opladen gemoeid. Wij vinden dat de voordelen flink opwegen tegen de nadelen, maar toch. Ten eerste moet de chip in de smartphone zitten. Of je moet een case kopen die om de smartphone heen zit met de chip daarin verwerkt, maar dat is weer vervelend. Daarnaast duurt het opladen ongeveer vier maal zo lang dan het met een kabel zou duren. En tot slot is het enkel mogelijk om één apparaat per keer op te laden. Al geeft Ossia aan dat het apparaat kan aanvoelen welk apparaat het minste energie heeft. Dit apparaat wordt als eerst opgeladen. Dat is dan weer slim!

Binnenkort hopelijk in al jouw elektronische apparaten

De Cota-chip zelf is nu al klein, en het bedrijf werkt hard om het nog kleiner te krijgen. Hierbij is het idee van Ossia niet om de Cota zelf te verkopen, maar om de chip aan ontwikkelaars van elektronische apparaten te verkopen. Zij kunnen de chip dan in hun smartphone (of ander mobiele apparaat) verwerken zodat-ie wanneer-ie in de buurt van het basisstation is automatisch wordt opgeladen. Op die manier werkt het draadloos opladen zonder dat jij je daar druk om hoeft te maken. De technologie werkt op dit moment al, en we gaan er de komende tijd zeker meer van horen. Draadloos opladen is zodoende eindelijk écht draadloos, tof!

Reageer op artikel:
Baanbrekend; écht draadloos opladen is met de Cota eindelijk een feit
Sluiten