Daniel Koster
Daniel Koster 26 nov 2015

Baanbrekende innovatie omschrijft accuraat wat-ie ziet tijdens een wandeling door Amsterdam

Dit vinden wij nou een vette technologie. De technologische wereld is namelijk de afgelopen jaren steeds verder met image recognition. Dit houdt in dat computers door middel van software kunnen zien en beschrijven wat zij tegenkomen. Een neuraal netwerk dat ontwikkeld is door wetenschappers van Stanford en Google wordt onderworpen aan een test. Hoe goed is het netwerk in het beschrijven van wat-ie ziet tijdens een wandeling door ons prachtige Amsterdam?

Af en toe accuraat, af en toe de plank misslaan

De onderstaande video is door artiest en codeerder Kyle McDonald gemaakt. Hij neemt de proef op de som en gaat met het neurale netwerk op pad door Amsterdam. Hierbij wordt al snel duidelijk dat het netwerk niet perfect functioneert en af en toe de plank flink misslaat. Echter zijn er ook genoeg momenten waarbij het netwerk op een accurate manier beschrijft wat-ie tegenkomt. Een indrukwekkend gegeven aangezien het netwerk van seconde op seconde totaal verschillende aanzichten tegenkomt en deze in real time moet analyseren en benoemen. En dat met een live webcam-feed van zijn laptop. Gaaf hoor!

Implicaties voor de maatschappij

We moeten even benadrukken dat dit geen kunstmatige intelligentie is. Het netwerk beschrijft namelijk wat-ie ziet, maar hecht hier geen betekenis aan. Dat maakt het netwerk niet onbruikbaar. Zo kan het netwerk voor mensen die blind zijn beschrijven wat ze voor zich hebben. Het wordt zodoende makkelijker over straat te lopen of mogelijk om zelf te achterhalen wat op een foto te zien is. Ook kan het mensen bijvoorbeeld helpen een object te identificeren waarvan ze niet weten wat het is. Waar de technologie zelf nog niet foutloos werkt is het wel een innovatie die met wat meer verbetering op deze manier zeker het leven van mensen kan vergemakkelijken!

Reageer op artikel:
Baanbrekende innovatie omschrijft accuraat wat-ie ziet tijdens een wandeling door Amsterdam
Sluiten