Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Tech 25 aug 2014

Baby X: deze computersimulatie gedraagt zich als een bijna levensechte baby

De hersenen van jonge kinderen pakken nieuwe dingen gemakkelijker op dan die van volwassenen. Dat merk je bijvoorbeeld met het leren van een taal: hoe jonger je bent, des te gemakkelijk gaat het. Het Auckland Bioengineering Institute heeft een computerprogramma gemaakt dat zich gedraagt als een jong kind. De Baby X kan dankzij het complexe algoritme zelf dingen leren, en reageert op input door emoties te simuleren.

Achter het vrolijke uiterlijk van een kind gaat een complex model schuil, waarin (gesimuleerde) hersenactiviteit te volgen is. Baby X imiteert geluiden en leert lezen, net zoals een klein kind dat doet. Als je het programma bijvoorbeeld aanmoedigt nadat het iets goed heeft gedaan, ervaart de digitale baby dat als goedkeuring en worden dingen onthouden.

Erg knap, maar het heeft toch een beetje iets lugubers! Het programma wordt gebruikt om theorieën over de werking van onze hersenen, te testen en te onderzoeken; de mogelijkheid om computers te laten reageren op hun directe omgeving te verfijnen én real-time computeranimaties verder door te ontwikkelen. We hoeven dus niet (direct) te vrezen voor een baby-Skynet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baby X: deze computersimulatie gedraagt zich als een bijna levensechte baby
Sluiten