Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 13 feb 2019

Baidu zet kunstmatige intelligentie in om zwerfkatten te redden

We hebben het de afgelopen tijd al een paar keer gehad over creepy technologie, die in China ingezet wordt om mensen in de gaten te houden. Maar gelukkig zijn ze daar ook met wat vrolijkere uitvindingen bezig en wordt tech niet alleen ingezet voor Black Mirror-achtige dingen. Zo heeft het Chinese bedrijf Baidu een opvang voor katten gemaakt die kunstmatige intelligentie gebruikt om zwerfkatten te redden.

Kunstmatige intelligentie voor katten

Baidu is vooral in China bekend en is daar verantwoordelijk voor de grootste Chinese zoekmachine. Daarnaast is het bedrijf ook bezig met allerlei kunstmatige intelligentie-projecten en onlangs besloten ze hun kennis in te zetten om katten te redden. Het idee is oorspronkelijk afkomstig van één van de Baidu medewerkers, welke vorige winter een schuilend katje in zijn auto vond. Hierop werd hij gemotiveerd om zich in te zetten voor zwerfkatten en begon hij met het ontwikkelen van een oplossing met AI-tools van Baidu. Na overleg met verschillende vrijwilligersgroepen was de AI kattenopvang een feit.

Baidu kattenopvang

Gezichtsherkenning en ziekte check

Baidu geeft aan dat over het algemeen maar veertig procent van de zwerfkatten in China het ‘s winters overleeft. Dat is een behoorlijk laag percentage en mogelijk zou de opvang hier verandering in kunnen brengen. Het ding werkt met een soort “gezichtsherkenning” en weet of het om een kat of bijvoorbeeld een hond gaat. Wanneer gedetecteerd wordt dat het om een kat gaat, wordt er automatisch een luikje geopend zodat het beestje naar binnen kan. Daarnaast wordt er met de camera ook meteen vastgesteld of de kat in kwestie ziekjes heeft. Het systeem zou 174 verschillende katten kunnen herkennen samen met vier veel voorkomende aandoeningen.

Baidu katten in opvang

Hopelijk zorgt de AI opvang ervoor dat er minder beestjes lijden. Wanneer er een zieke kat wordt gespot, zorgt het systeem ervoor dat één van de vrijwilligersgroepen in de beurt een seintje krijgt zodat ze actie kunnen ondernemen. Wie weet dat er in de toekomst ook een speciale honden opvang verschijnt van Baidu. Voorlopig worden honden echter geweigerd.

Ford is aan de andere kant wel bezig met een speciaal soort huisje om honden te helpen. Deze is echter niet voor zwerfhonden, maar zorgt ervoor dat je hond tijdens oud en nieuw niet gek wordt van al dat vuurwerk.

 

Reageer op artikel:
Baidu zet kunstmatige intelligentie in om zwerfkatten te redden
Sluiten