De zeepbel van Bitcoin is allang gebarsten

Hoewel verschillende analisten ervan overtuigd zijn dat Bitcoin binnenkort weer een boost gaat krijgen, komt de Bank of America juist met tegenovergestelde berichten. Een team researchers van de financiële instelling lieten een paar dagen geleden in via een paper weten dat Bitcoin één van de grootste zeepbellen in de geschiedenis is en je niet hoeft te wachten totdat hij openbarst. De zeepbel is namelijk al gebarsten.

Zeepbel is al kapot

Bitcoin werd door velen vergeleken met een zeepbel, waarbij met het stijgen van de waarde de bel steeds groter en groter wordt. Op een gegeven moment kan de zeepbel niet meer groter worden en barst hij open. In de Bitcoin wereld zou dat betekenen dat de waarde drastisch daalt om nooit meer tot de eerdere hoogten terug te keren. Als we de researchers van Bank of America moeten geloven, is dat dus al gebeurt met Bitcoin.

Bitcoin zeepbel ballon

Tulpenmanie en Bitcoin

Hoofd beleggingsstrateeg Michael Hartnett bij BoA geeft aan dat de huidige markt het bewijs zou zijn voor de gebarsten zeepbel. Sinds de waanzinnige hoge waarde van de cryptocoin in december vorig jaar is de waarde nu een stuk later en hij lijkt niet meer omhoog te klimmen.

De Amerikaanse bank heeft een grafiek gepubliceerd, waarin verschillende zeepbellen worden vergeleken en ook de gegevens van Bitcoin zijn toegevoegd. Onder andere de crash van de Amerikaanse effectenbeurs in 1929 en de zogenaamde tulpenmanie in ons eigen land zijn in de grafiek verwerkt. We zien dat de waarde van Bitcoin eenzelfde soort patroon volgt.

Bank of America zeepbel

Bitcoin grootste zeepbel ooit

Als je naar de grafiek kijkt, lijkt Bitcoin de grootste zeepbel ooit te zijn. Op zijn hoogtepunt was hij 60 keer zoveel waard als drie jaar daarvoor. De op één na grootste zeepbel zou onze tulpenmanie zijn, waarbij tulpen op het hoogtepunt 40 keer zoveel waard waren als drie jaar voor het hoogtepunt.

De grafiek demonstreert dat de waarde na het hoogtepunt nooit meer omhoog klimt maar vast blijft zitten op de aangepaste lagere prijs. Volgens de BoA zou dat dus ook met Bitcoin gebeuren en als Bitcoin het patroon verder volgt zou het de komende twee jaar zelfs nog verder kunnen dalen.

Bitcoin

Bevooroordeeld?

Hoewel de researchers uiteraard verstand hebben van dit soort zeepbellen is het wel zo dat ze werken voor een gecentraliseerde financiële institutie, die actief heeft geprobeerd om de groei van cryptocurrencies te beperken. Zo kun je met hun creditcards geen cryptocoins kopen. De researchers zullen uiteraard niet met valse resultaten zijn gekomen, maar zijn misschien onbewust toch wat bevooroordeeld als het op Bitcoin aankomt.

In plaats van een grafiek, gebruikt de illustrator Mike Winkelmann een illustratie die wat meer tot de verbeelding spreekt om het einde van Bitcoin in beeld te brengen. In zijn serie Fallen Giants illustreert hij zijn eigen interpretatie van het wel en wee van verschillende internetgiganten aan het einde van deze eeuw.

Inverse

Reageer op artikel:
De zeepbel van Bitcoin is allang gebarsten
Sluiten