Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 7 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Banken beleggen in Bitcoin en andere crypto: dit doen ze ermee

Over de houding van banken ten opzichte van Bitcoin en andere crypto doen veel mensen nogal schimmig. Willen banken wel in Bitcoin en andere crypto beleggen? Zien zij de cryptomarkt niet als vijand? Een groot onderzoek onder banken leert ons veel. Wij zetten op een rij welke crypto naast Bitcoin de banken kopen. Ook leggen wij uit wat deze banken met die crypto doen.

Banken, Bitcoin en crypto: zo zit het

De boekhouding van banken moet aan bepaalde richtlijnen voldoen. Deze noemt men de Basel-standaarden. Om te controleren of de banken zich daaraan houden is er een organisatie: het Basel Committee on Banking Supervision. Zij deden onderzoek onder 182 wereldwijd opererende banken, waarvan 8 Nederlandse banken. In een dik onderzoeksrapport presenteerde het comité hun bevindingen. Hierin komt ook naar voren hoe banken met crypto omgaan. Uit deze data valt een aantal interessante conclusies te trekken. Deze zetten wij uiteraard voor je op een rij.

De rol van Bitcoin en crypto is bij banken nog beperkt

Allereerst zien we dat van de 182 rapporterende banken slechts 19 banken aangeven dat zij crypto bezitten. Iets meer dan de helft van de banken (10 van de 19) met cryptobezit komt uit Amerika. 7 van de 19 banken zijn Europees. In de rest van de wereld zien we slechts 2 banken met cryptobezit. Daarmee lijkt het belang van de bankwereld in crypto nog niet al te groot.

Dat beeld wordt bevestigd als we zie dat 2 van de 19% samen meer dan 50% van de crypto bij banken bezitten. Nog 4 andere banken bezitten samen 40% van de crypto in omloop. Ondanks dat het rapport geen specifieke banken vermeldt, gaan we er op basis van media-exposure vanuit dat de twee grootste banken in crypto de Amerikaanse giganten JP Morgan en Goldman Sachs zijn. In Nederland lijken de banken nog niet al te warm te lopen. Zo heeft ABN AMRO haar eerdere cryptoplannen teruggetrokken.

Zo veel of zo weinig investeren banken in crypto

Als we naar de financiële belangen van de banken kijken zien we dat zij in totaal zo’n 9,4 miljard dollar aan Bitcoin en andere crypto bezitten. Hoewel er dagen zijn dat wij zo’n bedrag niet op de rekening hebben, is het belang van de banken met 0,14% van hun totale vermogen nog erg klein.

Het onderzoek loopt overigens tot eind 2021, dus de gevolgen van de bear crash van dit jaar zijn nog niet zichtbaar.

Uiteraard is het interessant om te weten welke crypto de banken naast de Bitcoin kopen. Ook daar geeft het rapport een duidelijk antwoord op. Voor je het antwoord op deze vraag leest, kun je uiteraard zelf op de site van Tradeincrypto.com 24 uur per dag alle live Bitcoin en cryptoprijzen bekijken.

Welke crypto bezitten banken naast Bitcoin?

Aangezien banken uitgebreide financiële analyses maken en veel risicomanagement toepassen is het interessant om te zien welke crypto zij bezitten.

De banken bezitten het meest Bitcoin (31%) en Ethereum (22%). Andere cryptomunten zoals Polkadot en Ripple komen ook voor, maar deze maken ieder slechts 2% van het cryptobezit van de banken uit. Cardano en Solana nemen ieder 1% voor hun rekening en Litecoin en Stellar Lumen hebben met 0,4% elk het kleinste aandeel in het cryptobezit van de bank.

Opvallend is dat banken een groot aandeel van hun bezit (namelijk 35% van hun vermogen) in derivaten op basis van Bitcoin en Ethereum investeert. Derivaten zijn zogenoemde afgeleide producten zoals bijvoorbeeld opties of futures.

Wat doen de banken met hun cryptobezit?

Nu we weten hoeveel crypto de banken hebben en welke crypto ze kopen brandt er natuurlijk één vraag. Wat doen ze met hun cryptobezit? Ook daar geeft het rapport een antwoord op. De banken bieden grofweg 5 crypto gerelateerde diensten. Dit zijn (van groot naar klein):

  • Bewaarservices en wallet-diensten
  • Crypto trading
  • Faciliteren van trading-mogelijkheden voor klanten
  • Zekerstelling voor financiële transacties
  • Afdekken van financiële risico’s

Met name deze laatste twee diensten zijn opvallend. Daar waar veel retailbeleggers het investeren in crypto als risicovolle belegging zien, zijn banken klaarblijkelijk zo overtuigd van de waarde en veiligheid van crypto dat zij het als zekerheid gebruiken. Het hele rapport van het Basel committee kun je uiteraard bestuderen.

Nu de banken langzaam instappen verwachten wij dat het -zeker gezien de komende Amerikaanse en Europese wetgeving- een kwestie van tijd zal zijn voordat banken zich ook massaal op de cryptomarkt zullen gaan begeven.

Of dit kansen in de markt biedt zie je als je gaat leren beleggen in crypto. Dit kan bijvoorbeeld met een gratis paper trading-account op virtueelbeleggen.com.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Banken beleggen in Bitcoin en andere crypto: dit doen ze ermee
Sluiten