Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 2 feb 2017

Bat Bot to the rescue: deze mini Batman gaat levens redden

Wetenschappers hebben iets voor elkaar gekregen dat onmogelijk leek te zijn: de bewegingen van een vleermuis imiteren met een robot. Een robot met een naam waar Batman bijzonder vrolijk van wordt. Maak kennis met de Bat Bot.

De natuur kan ons een hoop leren

Robotica-experts kijken voor inspiratie vaak naar de natuur. We hebben in de afgelopen jaren van alles langs zien komen: robot-vogels, robot-slangen, en talloze robot-insecten. De complexe skeletten en daarmee unieke bewegingen van dieren kunnen ons een hoop leren over hoe we robots kunnen verbeteren.

Er is echter een dier dat nog bijna niemand heeft kunnen imiteren. Het is de heilige graal van de robotica: de vleermuis. Jup, dat kleine beestje dat ondersteboven in grotten hangt om Batman nog eens goed te laten schrikken. Die ja.

Caltech professor en onderzoeker Soon-Jo Chung heeft het klusje onlangs eindelijk geklaard. Maar wat maakt het nou zo moeilijk? Vogels en insecten met vleugels worden immers vaak gebruikt als basis voor robots. Wat maakt de vleermuis zo bijzonder?

De vleermuis legt de lat simpelweg vele malen hoger. De kleine diertjes hebben maar liefst veertig gewrichten in hun vleugels, waardoor hun unieke manier van vliegen mogelijk is. Vooral op die schaal is dat vrijwel onmogelijk om na te bootsen, laat staan om er echt mee te vliegen.

Maak kennis met de Bat Bot

Het team van Soon-Jo Chung pakte het dan ook anders aan. Ze simplificeerden de vleugels van het beestje, door er slechts negen gewrichten in te stoppen, bedekt met een flexibel membraan. Maak kennis met de Bat Bot.

De botten van de Bat Bot zijn gemaakt van koolstofvezel, of zoals ze het in het Engels zo strak zeggen: carbon fiber. De gewrichten zijn met een 3D-printer de wereld in gebracht. In de onderstaande video kun je het indrukwekkende robotje in actie zien.

Het is des te indrukwekkender als je beseft dat de Bat Bot slechts 93 gram weegt. De siliconen vleugels zijn slechts 56 micron dik. Het woord dik mag eigenlijk niet eens in dezelfde zin staan. Een micron is immers een miljoenste van een meter. Het gehele robotje is ongeveer dertig centimeter breed.

De Bat Bot kan helemaal op zichzelf vliegen, compleet autonoom dus. De robot kan net zoals een echte vleermuis elke vleugel onafhankelijk bewegen. Daardoor kan het indrukwekkende robotje complexe manoeuvres uitvoeren die anders onmogelijk zouden zijn.

En als kers op de taart: de flappende beweging bespaart ook nog eens energie, waardoor de Bat Bot efficiënter dan vogel-robots en quadcopters is. Zo mogen we het horen!

Wat hebben we hier nou aan?

Maar wat hebben we hier nou eigenlijk aan? Voorlopig nog niks, naast dat we hier natuurlijk met een behoorlijke prestatie te maken hebben. Het robotje is volgens de wetenschappers nog te kwetsbaar, en kan niet veilig landen. Oftewel, op dit moment is de Bat Bot nou niet bepaald een lang leven beschoren.

Bat Bot

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Bat Bot gebruikt kan worden om in kleine en moeilijk te bereiken ruimtes reddingsmissies uit te voeren. Zo kan het bijvoorbeeld tussen het puin van een ingestort gebouw slachtoffers opsporen. En ach, anders heeft Batman altijd nog een toffe nieuwe gadget.

Over robots gesproken: voorlopig hoef je nog niet bang te zijn voor onze elektronische vrienden. Dankzij deze skills hoef jij voorlopig nog niet voor je baan te vrezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bat Bot to the rescue: deze mini Batman gaat levens redden
Sluiten