Beer science: hoe garandeer je dezelfde biersmaak met een lager alcoholpercentage?

Zonder grappen, bier met een lager alcoholpercentage is in opkomst. Zomers worden verrijkt met Radler (wat voor de helft bier is) en bestellen mijn vrienden ook op de zaterdagavond een alcoholvrijbiertje in de kroeg. En nee, ze worden niet vreemd aangekeken. Behalve door mij dan ;-). Het enige nadeel: bier met een lager alcoholpercentage smaakt vaak minder lekker dan een authentieke 5,0 procent pilsener. Bavaria zorgt met de Bavaria 3.3 dan ook voor verandering.

Lager in alcohol met 3,3% ABV, maar met behoudt van de authentieke smaak. Hoe dan?!

Om het verhaal achter deze bierbrouw-wetenschap te ontdekken pakten wij het openbaar vervoer naar het zuiden om een bierexpert van Bavaria te ontmoeten. Wat blijkt: smaak is de grootste uitdaging voor de ontwikkeling van laagalcoholisch pils.

Bavaria 3.3

Toch krijgt Bavaria dit voor elkaar: “ondanks het lagere alcoholpercentage is het nieuwe bier qua smaak vergelijkbaar met 5,0 procent alcohol pils. Dit komt doordat tijdens het brouwen meer aromahop wordt gebruikt. Zo behoudt het bier de normale bitterheid en heeft het een heerlijk frisse hopgeur. Dankzij het speciale brouwproces heeft Bavaria 3.3 een verfrissende en toegankelijke smaak.”

Hoe het exacte brouwproces in zijn werk gaat houden we natuurlijk voor ons zelf.

De invloed van het brouwproces

De bierexpert begeleidt ons ook langs het brouwproces. Voor de Bavaria 3.3 is er namelijk een aangepast proces ontwikkeld. Maar wat precies? De grootste aanpassing in het brouwproces is het aangepaste maischproces. Hierdoor worden minder vergistbare suikers gevormd wat resulteert in een bier met een volle frisse smaak ondanks het lagere alcohol percentage. “Hoe het exacte brouwproces in zijn werk gaat houden we natuurlijk voor ons zelf.” Meer informatie mogen wij dan ook helaas niet delen. Echt niet!

En hoe zit het met de speciale mouten?

Geen mout, geen bier. Dit is dan ook een ingredi├źnt dat Bavaria met uiterste finesse selecteert. Ook voor de Bavaria 3.3. “Wij gebruiken naast pilsmout ook Munichmout en caramelmout in combinatie met speciale aromahoppen. Door het gebruik van meer aromahoppen is het mogelijk de smaak een normale bitterheid en frisse hopgeur mee te geven.”

Bavaria 3.3

Leuk, zo’n authentieke premium biersmaak van Bavaria, maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Zonder al te veel reclametermen te gebruiken: Bavaria zorgt met hun premium biersmaak voor een zuiver en goed doordrinkbaar pils. In de afdronk proef je uiteindelijk een aangename lichte bitter. Er wordt met natuurlijk mineraalwater uit eigen bron gebrouwd. Denk aan een fris, fruitig en licht hoppig biertje, vol van smaak en mooi in balans. “Je kunt er in ieder geval op rekenen dat de Bavaria 3.3 niet waterig zoals traditionele light- en laag alcohol bieren smaakt.”

Stel, ik nodig een aantal vrienden uit en we drinken Bavaria 3.3, welke borrelhapjes/gerechten sluiten perfect bij de smaak aan?

“Denk aan jonge kaassoorten, salades, een pittige curry, pizza en sappige vleesgerechten van de barbecue,” aldus Ralph Bongaerts, Marketing Manager Nederland bij Bavaria. Na een paar frisse Bavaria’s 3.3 pakken wij voldaan de trein weer terug naar het Noorden.

Een Bavaria 3.3 geproefd? Scan ‘m dan vooral met de bier-app Untappd en laat de wereld weten wat je ervan vindt. Cheers!

in samenwerking met Bavaria

Reageer op artikel:
Beer science: hoe garandeer je dezelfde biersmaak met een lager alcoholpercentage?
Sluiten