Sam Dille
Sam Dille Digital 24 nov 2020

BearID: biologe ontwikkelt gezichtsherkenning voor beren (dit is waarom)

Dieren zijn lastig om in een grote groep te kunnen onderscheiden. Een nieuwe manier van gezichtsherkenning moet daar verandering in gaan maken. BearID is namelijk een nieuw software die elke beer herkent.

BearID is een nieuwe manier van gezichtsidentificatie. In plaats van gezichtsherkenning voor mensen, wordt deze technologie toegepast voor gezichten van beren. De nieuwe technologie onthoudt de gezichten en expressies van beren. Het programma kan hetzelfde gezicht zelfs herkennen in grote groepen.

BearID herkent bijna elke beer

Het idee voor dit nieuwe project, komt van Amerikaanse biologe Melanie Claphman. Na jaren training kan de biologe verschillende beren van elkaar onderscheiden. Daarbij kijkt ze vooral naar hun uiterlijk en aparte trekjes.

De biologe ontdekte al snel dat het voor mensen heel moeilijk is om berengezichten te kunnen onderscheiden. Claphman vindt het heel belangrijk dat gezichten van beren herkend kunnen worden. Het kunnen onthouden en herkennen van beren kan namelijk heel erg helpen bij onderzoek over de diersoort. Zo zou je met gezichtsherkenning kunnen onderzoeken welke beer nou liever naar eten zoekt in een vuilnisbak en welke juist op het erf van de boer naar kliekjes speurt.

Claphman heeft samen met tech-experts Ed Miller en Mary Nguyen idee voor BearID verder uitgewerkt. Om een dataset te kunnen maken, heeft het trio duizenden foto’s van verschillende beren geschoten. Het programma Dog Hipterizer identificeerde vervolgens de foto’s. Deze software wordt oorspronkelijk gebruikt om het gezicht van honden te identificeren, zodat daar een leuke filter over geplakt kan worden. Nadat de gezichten herkend zijn in Dog Hipsterizer, gebruikt BearID de foto’s om specifieke beren te onthouden.

BearID
BearID herkent het gezicht van deze beer (Afbeelding: BearID / BearID)

Een succesvol project

BearID heeft op dit moment 4.674 berengezichten weten te verzamelen. Het trio heeft tachtig procent van deze foto’s gebruikt om het programma te trainen. De overige twintig procent gebruikten de onderzoekers om BearID te testen. Volgens onderzoek van Claphman en haar collega’s is het systeem 84 procent nauwkeurig. Voor een project als deze is dit percentage heel hoog.

Op de website van BearID kun je kennismaken met verschillende beren. Via het blog van BearID kun je op de hoogte worden gehouden van het project.

Ook katten

Er is niet alleen nieuwe technologie voor beren op komst. Er is ook een app in ontwikkeling die de miauwen van een kat vertaalt. Lees hier alles over Meowtalk!

Reageer op artikel:
BearID: biologe ontwikkelt gezichtsherkenning voor beren (dit is waarom)
Sluiten