Bijzondere beelden: van zo dichtbij zag je de zon nog nooit!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2FSolar_Orbiter_s_first_view_of_the_Sun.png)
We weten dat de zon een ster is waar de vlammen van afkomen. Maar hoe ziet dat er nu echt van dichtbij eruit? Ruimtevaartorganisatie NASA en ESA komen met bijzondere beelden.
De zon is de meest bijzondere plaats in ons zonnestelsel. Alle planeten draaien er omheen. Het licht en de warmte zorgen er mede voor dat wij er kunnen leven en dat er genoeg planten groeien zodat wij niet verhongeren. De zon van dichterbij bekijken met een telescoop kun je maar beter niet doen, aangezien dat niet goed voor je ogen is. Gelukkig hebben de ruimteorganisaties NASA en ESA er een ruimtevaartuig naar toegestuurd om foto’s te maken. Zo kun je de zon nu bekijken zoals je die nog nooit gezien hebt.
De zon van erg dichtbij
Het ruimtevaartuig heeft de naam Solar Orbiter. Zoals de naam zegt, draait deze om de zon. Hiermee kunnen wetenschappers nog beter onderzoek doen. Dat heeft al de eerste resultaten opgeleverd. Ze hebben een bijzonder fenomeen van de zon waargenomen, dat nog nooit zo in detail is weergegeven.
De Solar Orbiter is relatief nieuw. Deze is gemaakt door een samenwerking tussen NASA en ESA. Het ruimtevoertuig is op 9 februari gelanceerd vanaf Florida. De grote missie is om beelden van de polen te maken. Gelukkig worden er in de tussentijd ook video’s gemaakt, waardoor we nu dit fenomeen kunnen waarnemen.
Kampvuren
Dankzij de nieuwe HD-foto’s hebben wetenschappers een nieuwe ontdekking gedaan. Het zijn zogenaamde kleine zonnevlammen, ook wel ‘kampvuren’ genoemd. Ze zijn miljoenen tot miljarden malen kleiner dan de grote zonnevlammen die we al kennen. Het bijzondere is dat deze kleinere vlammen overal op de zon plaatsvinden en ook op elk tijdstip kunnen ontstaan.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2FZon-ESA-NASA-2.jpg)
Het is onbekend waardoor deze kleine vlammen op de zon ontstaan. De normale zonnevlammen treden vaak op wanneer de zon erg actief is. Deze ontstaan als het magnetisch veld gaat draaien waardoor een enorme uitbarsting van energetische deeltjes vrijkomt. Dat gebeurt bij zogenaamde bij donkere zonnevlekken. Bij de kleine gebeurt dat echter niet. Nu is de zon bovendien minder actief in de 11-jarige cyclus van activiteit.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2FZon-ESA-NASA.jpg)
Wil je alles over de ruimte lezen? Kijk dan op onze space-pagina.